Снимка БулфотоВисш съд в България излезе с решение за казус,

...
Снимка БулфотоВисш съд в България излезе с решение за казус,
Коментари Харесай

Върховният съд: Артекс понася щети от спирането на Златен век

Снимка Булфото

Висш съд в България излезе с решение за проблем, който е необятно коментиран в страната. Върховният административен съд (ВАС) одобри през днешния ден, че обезпечението на желае на " Артекс Златен век " ООД вярно е позволено от първоинстанционния съд. Така бе доказано, че вложителят на небостъргача в регион " Лозенец " търпи съществени финансови вреди от всяко прекъсване на градежа, наложено от Дирекция за народен строителен надзор (ДНСК). За интервала от 15 април 2019 година до 14 май 2021 година те са в размер на 18.2 млн.лева, съгласно калкулации на " Артекс ".

След като Върховен административен съд на 14 май анулира заповедта на ДНСК за прекъсване на градежа, строителният надзор издаде нов констативен акт на 18 юни, с който бе стартирана ново произвеждане за прекъсването му. Това следващо деяние на ДНСК бе мотив " Артекс " да заведе правосъден иск в Адменестратин съд София град (АССГ) на 23 юни. На идващия ден вложителят подава и молба за поръчителство на този иск, с която помоли съдът да спре почналото ново произвеждане за прекъсване на градежа, написа

На 25 юни Административен съд София град (АССГ) с определение позволи обезпечение на желае на " Артекс " във връзка друго негово дело - против почнала на 22 юни процедура от ДНСК за следващо прекъсване на градежа " Златен век ", заведено на 23 юни. Днешното определение на Върховен административен съд е във връзка обжалване от ДНСК против позволеното поръчителство от АССГ. Върховните съдии не позволяват строителството на " Златен век " да продължи, а одобряват, че евентуално предоставените доказателства от вложителя са основателни. Става въпрос за вредите, които понася и би понесла в бъдеще компанията, в случай че градежът непрестанно се стопира от ДНСК.

Артекс: Строителството продължава!

" Строителството на " Златен век " продължава и не може да бъде спирано по самодейност на ДНСК до изговаряне с финален правосъден акт по предявения от " Артекс " иск ", разгласи вложителят с писмо до медиите, изпратено след днешното определение на Върховен административен съд.

Дали ще продължи, ще се взема решение на друго дело

Строежът дали има законно право да продължи или дефинитивно да спре ще реши различен състав на АССГ по друго дело, заведено от " Артекс Златен век " на 23 юни. По него съдиите ще се произнесат изтекла ли е валидността на разрешителното за градеж.

То бе издадено през 2007 г. със период на деяние от пет години, бе презаверено през 2012 година за още пет, а преди да изтече валидността му (през ноември 2017 г.), през януари същата година " Артекс " опита ново презаверяване като заплати държавната такса от 260 хил.лева. Месец по-късно Народното събрание с гласовете на ГЕРБ одобри корекция в Закон за устройство на територията, с която удължи периода на годност на 10 години, считано от началото на строителството. За " Златен век " то бе през януари 2010 година и в случай че поправката в Закон за устройство на територията важи за него, градежът трябваше да завърши през 2020 година По тази причина " Артекс " изиска и си върна парите, дадени за презаверяването на разрешителното. Заради заповедта на ДНСК от 15 април 2019 година за прекъсване на градежа за повече от две години, вложителят упорства интервалът на възбраната в този момент да се добави към периода на валидността и той да се удължи до 2022 година

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР