снимка БулфотоВъзстановено е водоподаването в 10 населени места на димитровградска

...
снимка БулфотоВъзстановено е водоподаването в 10 населени места на димитровградска
Коментари Харесай

Възстановено е водоподаването в 10 населени места в Димитровградско

снимка Булфото

Възстановено е водоподаването в 10 обитаеми места на димитровградска община, само че водата може да се употребява единствено за битови потребности,предупредиха здравните управляващи.

Второ денонощие на изсъхнал режим остават четири общини по поречието на река Марица. Водата там беше спряна превантивно, защото 29 животни бяха отровени след водопой.

В канала, от където са пили вода стадото крави, са открити нитрати 350 пъти над нормата, съобщи cross.bg .

Следствието прави инспекция и в химическия цех, за който се допуска, че може да е предизвикал замърсяването. От през вчерашния ден в района са двама министри на опазването на здравето и на екологията.

3 хиляди 260 семейства от 10 обитаеми места в Димитровградска община към този момент имат вода в чешмите.

Резултатите от проучванията са положителни, само че на първия стадий водата е единствено за хигиена, сподели здравният министър професор Костадин Ангелов:

" РЗИ ще вземе проби от питейната вода в тези обитаеми места, с цел да потвърдим, че тази вода е безусловно безвредна. Когато потвърдим, че водата е безвредна ще разгадаем тя да се употребява и за питейни потребности ".

В останалите четири общини към момента се чакат междинните резултати.

В тези региони към този момент второ денонощие водата е спряна превантивно поради умрелите 29 животни след водопой край река Марица.

Там в канала са открити нитрати, които са били 350 пъти над нормата, изясни министърът на екологията Емил Димитров и добави, че се води следствие.

" Има процесуално-следствени дейности, които се организират на територията на предприятието, което е вероятен замърсител. Там също се взимат проби ".

Водоснабдяването на 48-те обитаеми места в Хасковска област беше спряно превантивно, когато 29 животни умряха след водопой в канал, който се влива в река Марица.
Селищата, които останаха на изсъхнал режим, са били снабдени с два тона минерална вода, а през днешния ден се чака нова пратка от 80 хиляди литра:

" След като излязат пробите от тези шест кладенеца, в случай че те са негативни, т.е. потвърждават, че липсва в тях съществуване на някакви субстанции, които да са рискови за живота и здравето на хората, т.е. в случай че водата е чиста и безвредна, тази вода ще бъде пусната по мрежата и тя ще стигне до тръбите на хората. След като тази вода стигне, ние ще дадем позволение тя да бъде употребена единствено за битови потребности. След като стартира потреблението на водата за битови потребности РЗИ ще вземе проби от питейната вода в тези обитаеми места, тези проби ще бъдат изследвани още веднъж, с цел да потвърдим, че тази вода е безусловно безвредна. Когато потвърдим, че водата е безвредна ще разгадаем тя да се употребява и за питейни потребности ", изясни по-рано министър Ангелов.

По-рано беше обявено, че пробите, взети от река Марица, дават отговор на нормите и няма заплаха от екологична злополука.

Под управлението на районна прокуратура Димитровград е формирано досъдебно произвеждане за замърсяване на водите на река Марица.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР