снимка БулфотоВъзможно е да се осигури машинният вот за редовните

...
снимка БулфотоВъзможно е да се осигури машинният вот за редовните
Коментари Харесай

Може ли да се осъществи машинен вот на изборите? Топката е в ЦИК

снимка Булфото

Възможно е да се обезпечи машинният избор за постоянните избори през март следващата година, в случай че Централната изборна комисия разгласи социална поръчка при започване на идващия месец, съобщи Веселин Тодоров - шеф на компанията, доставила машини за евроизборите, представен от Нова ТВ.

Той е на менине, че в случай че остане в действие текстът в Изборния кодекс, съгласно който машини ще има във всички секции с над 300 гласоподаватели, то ще са нужни сред 11 и 15 000 устройства. Цената им варира сред 4 и 5 000 лв. за една машина.

" За да се случи това обаче за идващите избори е добре ЦИК към този момент да пусне поръчка, с цел да има време да бъдат направени и доставени до България, без значение дали се продават на страната или се дават чартърен ", уточни още Тодоров.

Според него процедурата за обезпечаване на машините трае към 5-6 месеца. " Ако поръчката се пусне при започване на септември, има време нещата да се случат до март. Има и по-бърза процедура, стига ЦИК да не изчаква насрочването на изборите, което става два месеца преди тях. За два месеца няма по какъв начин да се обезпечи машинно гласоподаване ", изясни още Тодоров.

" Дори обаче при предварителни избори би могло да има добре проведен машинен избор ", сподели още той. И добави: " Всички оферти в Народното събрание не трансформират параметрите на публичната поръчка. Дали ще има редом хартиено гласоподаване и машинно гласоподаване, това с нищо не трансформира процедурата, типа машини, метода на работа. Единственото, в случай че Народното събрание реши да отстрани машинния избор или фрапантно да ореже броя на секциите с машини, би имало значение за ЦИК да промени параметрите на поръчката ".

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР