Снимка БулфотоВажното решение за прокурорите, които ще работят с европейския

...
Снимка БулфотоВажното решение за прокурорите, които ще работят с европейския
Коментари Харесай

Хората на Гешев избраха много бързо хората на Кьовеши в България

Снимка Булфото

Важното решение за прокурорите, които ще работят с европейския основен прокурор в България, бе взето доста бързо. Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет избра прекомерно подозрително единствено с едно гласоподаване десетимата европейски делегирани прокурори, които ще работят дружно с Лаура Кьовеши в България. Цялата процедура мина без конспирация, като най-интересният детайл беше гласуването.

При 31 претенденти, колегията, управлявана от основния прокурор Иван Гешев, съумя безгрешно да нацели тъкмо 10 души с едно гласоподаване. Математическата възможност при толкоз претенденти и толкоз свободни позиции да няма даже и един балотаж при изцяло свободен избор е извънредно дребна. Или прокурорската гилдия е съумяла някак да се намести в тази дребна възможност, или вотът е бил уречен авансово.

Общо 35 претенденти подадоха документи за позицията на европейски делегиран прокурор, само че единствено 31 от тях стигнаха до гласоподаване. В последния миг се отхвърлиха няколко индивида, написа mediapool.bg.

При гласуването единствено 11 от претендентите събраха позитивен избор, макар че основният прокурор Иван Гешев изясни първоначално, че огромна част от претендентите са почтени за позицията. От тези 11 претенденти единствено един имаше 5 гласа в своя изгода, а останалите 10 събраха най-малко по шест. Така определените се вместиха в свободните позиции от раз.

Иван Гешев поддържа седем от определените - Бисерка Стоянова, Божидара Ганева-Димова, Бойко Калфин, Вероника Трифонова, Димитър Беличев, Светлана Шопова-Колева и Христо Крачунов. Другите трима печеливши са Венцислав Фердинандов, Мая Ковачева и Преслава Петкова.

Преди гласуването Иван Гешев сподели още, че би било скъпо определените претенденти да имат опит и отвън прокуратурата, тъй като той ще им е доста потребен.

" Ценно е да имаш опит в други характерни области, примерно някои от тях са били юрисконсулти. Имат взор върху публичните поръчки. А допускам, че това ще е една от главните тематики на европейските делегирани прокурори от България ", изясни Гешев.

Той гласоподава за единствения арбитър измежду претендентите - Христо Крачунов, тъй като е значимо да го " има и съдийския взор ". Накрая бяха определени шестима прокурори, трима следователи и съдията.

Следователят бунтовник Бойко Атанасов не получи нито един глас в своя изгода. В своето мотивационно писмо той съобщи, че управлението на прокуратурата в лицето на основния прокурор и неговите заместници, напълно се е отдало на " политическата власт в лицето на Бойко Борисов, Делян Пеевски и ръководещите партии, което на процедура пречи за откриване на закононарушения, свързани с европейския бюджет ".

Европейската прокуратура има право да ревизира избора на Прокурорската гилдия и да върне утвърдени претенденти.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР