снимка БулфотоВажно е медиите да се пазят от натиск, защото

...
снимка БулфотоВажно е медиите да се пазят от натиск, защото
Коментари Харесай

Херо Мустафа: Важно е да пазим медиите от натиск, защото те защитават обществения интерес

снимка Булфото

Важно е медиите да се пазят от напън, тъй като точно те пазят публичния интерес. Това заяви посланика на Съединени американски щати в България Херо Мустафа, която взе участие вНационална онлайн конференция, проведена от Коалиция за медийна просветеност и Фондация за свободата „ Фридрих Науман “ в партньорство с Министерството на образованието и Министерството на културата, съобщи

Медийната просветеност е цялост от умения за боравене с информация в цифровия свят, различаване на подправените вести и опцията за разграничаване на обстоятелствата от мненията.

Според посланика на Съединени американски щати в България Херо Мустафа, която също взе участие в събитието, самостоятелните медии играят значима роля в неофициалното обучение на хората. По думите ѝ един от проблемите в тази посока е концентрацията на медийна благосъстоятелност “в ръцете на неколцина мощни персони ”.

“Важно е да пазим медиите от външен напън. Това би трябвало да залегне в закона и всеки опит да се урони тази самостоятелност или да се концентрират медиите в ръцете на неколцина мощни персони отваря вратата за следващо намаляване на тези значими пазители на публичния интерес “, сподели Херо Мустафа.

Според нея свободните медии са значими за хората, тъй като им оказват помощ да разпознават дезинформацията, както и да да разграничават достоверните източници от съмнителните.

 на „ Репортери без граници “ България е на 111 място от общо 180 страни. През последните години редица авторитетни журналисти 

„ Корупцията и съглашателството сред медиите, политиците и олигарсите са публикувани в България “, пишеше в последния отчет на „ Репортери без граници “. Като олицетворение на тази обстановка е посочен депутатът и предприемач Делян Пеевски, който има няколко печатни издания и управлява уеб сайтове, малките екрани, както и разпространяването на печатните издания.

" Важно е да си задаваме въпроси: кой има обещано издание, кой е създателят на дадена обява ”, сподели дипломат Мустафа. " През последната година не успяхме да реализираме огромен прогрес по тематиката с независимостта на медиите. Не ги защитихме задоволително, а те са основополагащи за една народна власт ", сподели тя и добави, че съгласно нея базовата медийна просветеност и сериозното мислене би трябвало да бъдат преподавани в учебно заведение от ранна детска възраст.

По данни на Националния статистичекси институт от 2019 година повече от 75% от семействата в Бълагрия имат достъп до инетрнет. “Без базови умения по какъв начин да боравиш с тази информация, е все едно да плаваш с лодка, която не знаеш по какъв начин да управляваш ”, сподели Кристина Христова, ръководител на Коалиция за медийна просветеност.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР