Снимка БулфотоВ Добричко неизвестни бандити са отскубнали коренчета за близо

...
Снимка БулфотоВ Добричко неизвестни бандити са отскубнали коренчета за близо
Коментари Харесай

Внимание: Крадци обират лавандулов разсад

Снимка Булфото

В Добричко незнайни бандити са отскубнали коренчета за близо 4000 лева

Затоплянето на времето задейства апашите по полетата. В землището на село Орляк, община Тервел, са отскубнати стръкове разсад от 8 декара.

Потърпевшият аграрни собственик е подал сигнал в полицията и по случая е формирано досъдебно произвеждане.

Заради засушаването през есента, доста от стопаните не съумяха да засеят новите насаждения. Дейностите продължиха през февруари и началото на март и новите площи към този момент са факт.

„ Именно в този момент заложеният разсад е най-лесен за отскубване. Цената на филиз лавандула, закупена с контракт, е към 20 ст. ”, разяснява Юлия Пенкова, производител на лавандулово масло от село Победа, заяви фермер.бг.

През сегашния сезон няма дефицит на разсад за разлика от миналата година, когато не стигна и похищенията по полетата бяха доста повече. Тогава един филиз се е търгувал до 30 ст. В един декар се сеят 2000-2200 броя коренчета, прецизира още Юлия Пенкова. Инвестициите за основаване на декар лавандула стартират от 500 лева

Много от откраднатите през миналата зима лавандулови разсади са се осъществили в прилежаща Румъния, където има голям интерес към основаването на площи с етерично-маслени култури.

Все повече производители обръщат внимание на сортовете лавандула, които сеят и избират да заложат единствено на един. По този метод съумяват да обезпечат по едно и също време прибиране на зелената маса през лятото. Сериозен проблем през предходната година беше смесеният разсад. Причина за това е неналичието на задоволително на брой лицензирани разсадници за етерично-маслени култури у нас. Лавандулата като се изключи че не е разграничена, цъфти и се развива по друго време. Различни са и характерностите на обособените сортове – като маслено наличие, качество, време на разцвет, разяснява още Юлия Пенкова.

За разлика от миналата година, в този момент доста от разсадниците не съумяха да осъществят стръковете си и имат остатък от разсад. Въпреки че в Добричка област към този момент има доста нови насаждения и общият размер на насажденията с лавандула е към 60 000 дка, към момента има коренчета по складовете.

„ Производителите търсят сигурност, когато купуват разсад и това остави някои разсадници с остатък ”, добавя още Юлия Пенкова. Стопанката предизвестява, че стръковете лавандула с незнаен генезис или неразбираем сортов състав могат да се окажат неприятна инвестиция.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР