снимка: БулфотоТова се случва, след като двете държави успешно приключиха

...
снимка: БулфотоТова се случва, след като двете държави успешно приключиха
Коментари Харесай

От юли 2021 г. България и Румъния ще получат достъп за четене до шенгенската информационна система

снимка: Булфото

Това се случва, откакто двете страни сполучливо завършиха серия от механически тествания, нужни за свързване към системата.

Европейската комисия одобри решение, с което се дефинира, че от юли 2021 година България и Румъния ще получат достъп единствено за четене до Визовата осведомителна система - базата данни, свързваща граничните чиновници по външните граници на Европейски Съюз с консулствата на страните членки по света, предава Българска телеграфна агенция.

Достъп за четене значи, че тези страни членки ще имат достъп единствено до информация, която към този момент съществува в системата, вместо да вкарват нова информация. Това се случва, откакто двете страни сполучливо завършиха серия от механически тествания, нужни за свързване към системата.

Достъпът до Визовата осведомителна система значи, че България и Румъния ще могат да видят визовата история на претендента, което ще улесни обработването от тяхна страна на заявките за издаване на визи. Това също по този начин ще разреши на българските и румънските гранични чиновници да ревизират валидността и достоверността на Шенгенските визи, издадени от други страни членки, по отношение на данните, съхранявани във Визовата осведомителна система. Така ще се улесни предотвратяването на измамите и битката с тежката престъпност и тероризма в интерес на сигурността в границите на Европейски Съюз.

Достъпът за четене във Визовата осведомителна система е необходим на България и Румъния, с цел да могат да ръководят новата Система на Европейски Съюз за влизане/излизане, която се чака да стартира да действа през първата половина на 2022 година Пълният достъп до Визовата осведомителна система ще стане вероятен след цялостното консолидиране на България и Румъния в Шенгенското пространство.

В Стратегията за по-силно и по-устойчиво Шенгенско пространство, показана при започване на месеца, Европейската комисия още веднъж прикани Съвета да предприеме нужните стъпки, с цел да могат България и Румъния да станат част от пространството без надзор по вътрешните граници.

 

 

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР