снимка: БулфотоСравнително ниска беше днес избирателната активност в община Благоевград.

...
снимка: БулфотоСравнително ниска беше днес избирателната активност в община Благоевград.
Коментари Харесай

Пробни гласувания се организират от утре за хората, които се притесняват, че няма да се справят с машинния вот

снимка: Булфото

Сравнително ниска беше през днешния ден изборната интензивност в община Благоевград. Според ЦИК не е ясно дали това се дължи на машинния избор.

По три машини ще бъдат изпратени във всички Районни изборни комисии. Това сподели представителят на ЦИК Росица Матева. От Обществения съвет към ЦИК обаче показват съмнение, че сходна акция ще е сполучлива и ще разреши в границите на десетината оставащи дни - хората да пипнат и видят машина. Думите са на заместител ръководителя на съвета Стефан Манов пред БНР.

От ЦИК споделиха, че има задоволително време всички хора, които не са дали своят вот до момента с машина, да го създадат. Смятат, че машините няма да са причина за по-ниска изборна интензивност.

" Утре ще тръгнат към всички Районни изборни комисии по три машини във всеки регион и са надяваме кметовете на общини, регионалните управителни, районните комисии да провеждат такива пробни гласувания, с цел да могат всички гласоподаватели, които желаят да видят машина, да гласоподават на нея преди изборите. Не знам дали ще бъде по-ниска или по-висока интензивността - лято е, доста хора ще бъдат на отмора, няма да съумеят да гласоподават, когато са на отмора в страната, тъй че ще забележим на изборите ", сподели представителят на ЦИК Росица Матева.

Утре ще се конфигурира софтуерът за машините в чужбина, сподели още Матева, с цел да се транспортират по дипломатически път. Обслужването там ще е от техници, наети от " Сиела Норма ". Днес в Благоевградско проблеми с гласуването е нямало, нямало e тъжби и сигнали. Сутринта машина е спряла да работи в Сърница. От ЦИК споделиха, че не е било поради прегряване в топлото време.

" Доколкото разбрах, едната е спряла може би по механически аргументи, в смисъл, пусната е да гласоподава и не е гласувано в границите на пет минути. Тези машини се употребяват за гласоподаване в Южна Америка, в страни, в които няма климатизация на пространствата и там се гласоподава в това число в джунглите, в планините, тъй че не считам, че машината има проблем с високата температура ", добави тя.

Все отново ще има рекомендация за идващия тур на частичните избори да се търсят по-прохладни пространства.

Избирателната интензивност през днешния ден е относително ниска. Към 13.00 ч. в община Благоевград тя беше към 11%. В понеделник там са били изпратени четири машини за тестови гласувания, обясниха от ЦИК, дадени са били и инструкции членовете на комисии да оказват помощ на гласоподавателите, само че без да виждат екрана на машината. В селата, където се избираше кмет, към обяд интензивността беше по-висока - сред 12 и 37 на 100.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР