снимка: БулфотоСпоред статистически данни пациентите с редки болести посещават до

...
снимка: БулфотоСпоред статистически данни пациентите с редки болести посещават до
Коментари Харесай

В последният ден на февруари се отбелязва Световният ден на редките болести

снимка: Булфото

Според статистически данни пациентите с редки заболявания посещават до 8 експерти, преди да им бъде сложена вярната диагноза.

По традиция последният ден на февруари се отбелязва Световният ден на редките заболявания. Те засягат един на всеки 20 души, което прави близо 300 милиона по света. Тези заболявания доста снижават качеството на живот на пациентите и усложняват диагностицирането от страна на лекарите.

Един от 20 души страда от някаква форма на една от съществуващите 6000 редки заболявания, пише portalnapacienta.bg.  Така че всеки от нас евентуално има подобен прочут в своето обграждане. Тези хора имат здравословни проблеми дълго преди да схванат своята диагноза, а тя постоянно е сложна за установяване. Предвид това какъв брой необикновени са тези болести и какъв брой дребен е броят на пациентите, наранени от тях, множеството от лекарите в никакъв случай не са се сблъсквали с тях в своята кариера. Освен това, доста от редките генетични и метаболитни болести се демонстрират с разнообразни признаци при всеки обособен пациент, което още повече усложнява диагностицирането им.

Според статистически данни пациентите с редки заболявания посещават до 8 експерти, преди да им бъде сложена вярната диагноза. Това значи, че дълго време живеят в неустановеност, до момента в който не бъдат диагностицирани. Средно са нужни към 5 години, с цел да се сложи вярна диагноза. Освен това през това време на към 40% от тези пациенти е сложена неверна диагноза. Много от редките заболявания са генетични и съвсем половината от тях се демонстрират още в детска възраст. За злощастие 30% от тези деца не доживяват 5-ия си рожден ден. Качеството на живот на множеството пациенти зависи от наличното лекуване и напредъка на медицината.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР