Снимка: БулфотоСписък с групи заболявания, въз основа на които децата

...
Снимка: БулфотоСписък с групи заболявания, въз основа на които децата
Коментари Харесай

Отсъствията от клас – според списък с болести

Снимка: Булфото

Списък с групи болести, въз основа на които децата могат да отсъстват ще бъде квалифициран за старта на новата образователна година. Това заяви просветният министър Красимир Вълчев за БНР и добави, че и в този момент обаче има проблем с медицинските бележки и по тази причина ще разчитат на лекарите.

Когато в класа има инфектирано с ковид дете, целият клас ще бъде подложен под карантина и ще минава в отдалечен режим на работа. У дома обаче ще остават само началните учители, изясни още Вълчев, отговаряйки на всеобщите въпроси от страна на обезпокоени родители.

 „ При 1-4 клас учителят върви с класа и тогава той също ще бъде карантиниран. При 5-12 клас методът учителят ще съблюдава отдалеченост сред учениците и ще стои начело, когато влиза в разнообразни часове. Затова няма да се постанова карантинирането на учители в тези случаи. ”, сподели той. Министърът акцентира, че за всеки случай, при който се откри заразяване с ковид в учебно заведение, ще се прави разбор на съответната обстановка.

До началото на образователната година от МОН ще желаят школата да имат екшън проекти за деяние при случай на ковид, само че те не би трябвало да бъдат написани. „ Училищата ще имат независимост. Ако някое учебно заведение желае да осъществя хибриден учебен развой, макар че подобен се провежда мъчно, той може да го направи, само че това значи два пъти повече класове “, уточни Вълчев.

По думите на министъра наесен част от учебните заведения ще започват дейно отдалечена форма на образование. „ Учениците могат да се включат в образование в училища-центрове за отдалечено образование. Това е едната опция, другата е – запазвайки дневната форма на образование, до 30 дни да могат да се образоват по едно и също време посредством виртуална връзка в действителната класна стая “, изясни той. Според него обаче този тип образование ще бъде обезщетително, защото учителят няма по какъв начин да бъде ефикасен по едно и също време в присъствена и отдалечена форма на образование.

Във връзка с подписката на родители, които не желаят да пускат децата си на учебно заведение просветителният министър акцентира, че те имат право на избор. Въпросът е обаче дали това да бъде само по медицински аргументи или въз основа на персонален боязън. Вълчев уточни, че над 20% учениците са от фамилии, в които липсва отношение към образованието и по тази причина в случай че те имат опция да избират дали да пуснат детето си да си да се образова в действителна класна или електронна среда, това ще бъде опция хлапетата да не вървят на учебно заведение. „ Трябва да намерим рационалната граница, считам, че ще подходим отговорно. Ходенето на учебно заведение е обвързвано с детайл на обязаност “, сподели още министърът и напомни, че визитата на часовете е обвързано и със обществените помощи.

Вълчев посочи, че нарастването на заплатите на учителите от следващата година с 15 на 100 ще е реалност без значение от това дали той ще е към момента министър. Така ще бъдат 125-130% от междинните за страната. Той изясни, че в случай че няма Народно заседание обаче няма по какъв начин да бъде гласуван бюджетът и по тази причина растежът на възнагражденията може да се забави. Образователният министър уточни, че всички подхванати ограничения би трябвало да преминат през актуализация на бюджета.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР