Снимка: БулфотоСлужебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров отговори на лидера

...
Снимка: БулфотоСлужебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров отговори на лидера
Коментари Харесай

Стойчо Кацаров отвърна остро на Нинова: Тя и всички публични личности да внимават какво говорят

Снимка: Булфото

Служебният здравен министър доктор Стойчо Кацаров отговори на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. По-рано през днешния ден тя сподели в ефира на Българска национална телевизия:  " Здравното министерство изготви народен проект, в който написа, че имаме към 5 млн. броя ваксини, ние се къпем във ваксини, предходната седмица дарихме, имаме задоволително. А в актуализацията кабинетът желае още 47 млн. за закупуване на спомагателни ваксини над милион. Защо желаят да купят още? Ако има минимум подозрение за лобизъм или деяние в интерес на фармацевтични компании от Българска социалистическа партия ще желаят ясни пояснения ".

Реакцията на Кацаров не заксъсня. По думите му, публикувани от пресслужбата на здравното министерство, настояването за актуализация на бюджета за възнаграждение на ваксини е по отношение на решение на Министерския съвет от 9 април 2021 година, с което се утвърждава закупуването на 1 533 037 дози от имунизацията на Pfizer/BioNtech (Комирнати) на цена 46 475 000 лв.. Същата не е обезпечена в бюджета на Министерство на здравеопазването за 2021 година и заради това е включена в настояването за актуализация.

Общо за 2021 година страната ни е договорила 13 909 963 ваксини. Според договорната рамка, утвърдена от страните членки и Европейска комисия още през 2020 година, България не може да се откаже от към този момент контрактуваните доставки.

" Служебното държавно управление и актуалният състав на Министерство на здравеопазването не са взели участие във вземането на тези решения. Ние имаме задължението да платим към този момент контрактуваните количества при доставката им в страната ", споделя Кацаров.

" Тези въпроси бяха обсъждани по време на парламентарното чуване по тематиката преди 2 седмици, както и на последния парламентарен надзор, предишния петък, и би трябвало всички народни представители да са осведомени с обстоятелствата. Ако не са, биха могли когато и да е да изискат от нас спомагателна информация, която неотложно ще им бъде предоставена ", прибавя Кацаров. Той категорично прикани Нинова и " всички обществени персони " да внимават какво приказват, с цел да не бъде още повече подбито доверието във имунизационния развой против ковид.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР