Снимка: БулфотоСлед публикуването на доклада на КЕВР за състоянието на

...
Снимка: БулфотоСлед публикуването на доклада на КЕВР за състоянието на
Коментари Харесай

Мая Манолова поиска да се направи външен одит на водния сектор и да се свика КСНС заради водната криза

Снимка: Булфото

След публикуването на отчета на КЕВР за положението на ВИК-сектора излиза наяве, че безучастие и умишлени дейности на институциите водят до водна рецесия в страната и заплашват националната сигурност.

Състоянието на бранша натрупа напрежение в обществото, тъй като касае базов запас и право на жителите на достъп до питейна вода. От 28 ВиК-дружества в регионалните градове, 27 се ръководят от държавата (без София) – със 100 % или над 51 % държавна благосъстоятелност, като те всеобщо не извършват бизнес-плановете си. Затова отговорността за водната рецесия в България е напълно на министъра на районното развиване и на министър-председателя, който е на поста до 10 години. Това се споделя в позиция на Мая Манолова и гражданската платформа „ Изправи се.БГ ”, представена от banker.bg.

В документа се показва още, че партийната и политическа интервенция в КЕВР блокира работата й. „ Водната промяна, в България е провалена – загубите на вода в мрежата са над 60 %, до над 80 % тук-там, цената е непоносима за хората и несъотносима с европейските стандарти за качество. Има градове, където със правосъдни решения водата е оповестена за негодна за пиянство, над 100 обитаеми места в 11 области са на воден режим, а с изключение на Перник, Плевен, Габрово и Ловеч, режим се чака и в Шумен, Търговище, Ботевград, Сливен, даже Варна и Бургас ”, написа още в позицията.

От гражданската платформа напомнят, че водата от 1 януари 2020 г. не нараства единствено в 8 области (Враца, Русе, Шумен, Перник, Силистра, Благоевград, Разград и София област). Във всички останали цените са увеличени, а проектите за вложения на ВиК-дружествата в мрежата са в точката на заледяване. Тоест, Перник е единствено върхът на айсберга. Водната рецесия ще се задълбочава и ще визира от ден на ден български жители.

Според Мая Манолова и съидейниците й държавното управление дължи пояснение на жителите къде са и защо са изхарчени 500 милиона лв. от държавния бюджет, с които още през юли 2018 година беше повишен капиталът на Държавната консолидационна компания (ДКК) за ремонт на 418 язовира, оповестени в спешно положение. В момента едвам към 180 от язовирите са предоставени за поправяне, а докладите на ДКК не дават отговор на въпроса дали сумата от 500 млн. лв. е изразходвана за поправки.

Бившият омбудсман показва, че все още са налични осем тактики, проекти и документи за бранша. Но водните режими за близо половин милион жители са факт, а цените са непостижими за хората.

Тези обстоятелства постановат незабавни ограничения на всички управляващи за скоростна промяна във водния бранш, докаран до систематичен, функционален и финансов колапс.

Затова „ Изправи се.БГ ” упорито приканва:
Президентът да свика КСНС  за положението на водния бранш  с оглед непосредствената заплаха от въвеждане на водни режими в съвсем цялата стана и трупащото се в обществото напрежение.
Да се разпореди самостоятелен външен одит  на водния бранш в България , включително на ВиК-дружествата, язовирите и водните асоциации и обвързваните с ръководството им органи, инфраструктура и парични потоци. Независимо дали по тази причина ще се употребява експертизата на Световната банка или друга организация, одитът да се възложи  съгласно интернационалните и европейски стандарти.
Да се смени съставът на КЕВР , основана като регулатор по европейска инструкция. Мотивът е несъблюдение на задължението за самостоятелност и поддаване на политическо и партийно вмешателство. Новите членове да се излъчат от гражданското общество, експертните общности и браншовите организации, а не от партиите.
Постоянната настояща подкомисия  за наблюдаване на активността на КЕВР  към Комисията за енергетика в 44-ото Народно заседание  да бъде разпусната  и да не се заплаща на депутатите за присъединяване им в нея. Тя е провела едно съвещание на 21.03.2019 година за природния газ и ел. силата, и нито едно съвещание за ВиК-сектора през 2019 година
Премиерът да подреди инспекция къде са  и как са изразходвани 500 млн. лв. , с които се  увеличи капиталът на Държавната консолидационна компания през юли 2018 година за ремонт на 418 язовира. Колко от язовирите са ремонтирани през миналите от този момент 18 месеца, откакто формалните данни са за предоставени за ремонт една 182 от посочените 418 язовира. Каква част от сумата е изразходвана?
Премиерът да отговори обществено  дали зад оповестеното му желание за основаване на общо държавно ВиК-дружество се планира отдаването на концесия на мрачно, подмолно и посредством корупционни схеми на цялата ВиК-мрежа на страната и това обвързвано ли е с желание за нов огромен заем. Каква ще е цената на водата и качеството на услугата за жителите, в случай че това се осъществя?
Прокуратурата да извърши инспекции , с цел да откри има ли нарушение на обществения интерес във ВиК-сектора и да предприеме дейности съгласно пълномощията си. Да се търси наказателна отговорност за занемареност и несъблюдение на служебните отговорности на министри, отраслови заместник-министри, шефове на ВиК-дружества, водните асоциации, управленията на Държавната консолидационна компания, Държавното дружество за ръководство и стопанисване на язовири и други длъжностни лица, чиито дейности или бездействия са довели до дефицит на водоснабдяване за популацията.
Да се разпореди инспекция – от страна на Прокуратурата, ДАНС и Сметната палата или с Акт на Народното събрание  - на верността и точността на данните в направените от КЕВР сравнителните анализи (доклади) на ВиК-сектора в България, в чиято уместност имаме рационални и доказуеми учредения да се съмняваме.
Докато не се прекрати режимът в областите без вода и не завърши самостоятелният интернационален одит на бранша, да се наложи  мораториум върху покачването на цените на водата.
„ Изправи се.БГ ” приканва за общи дейности на институциите, без значение от партийни и други разлики, както и потребление на интернационалната експертиза, с цел да се подсигурява прекъсването на разрастването на водната рецесия и главното право на жителите на чиста питейна вода и качествени ВиК-услуги.
 
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР