снимка БулфотоШест партий влизат в новия парламент, ако изборите бяха

...
снимка БулфотоШест партий влизат в новия парламент, ако изборите бяха
Коментари Харесай

„Алфа Рисърч“: Шест партии влизат в новия парламент, коалиция ще се състави трудно

снимка Булфото

Шест партий влизат в новия парламент, в случай че изборите бяха през днешния ден. Те ще са с неустойчиво болшинство и мъчно сформиране на управническа коалиция. Това сочат данните  на „ Алфа Рисърч “ от изследване, извършено от 15 до 21 декември 2020 година измежду 1017 души на територията на страната, съобщи.

Най-много гласове получава ГЕРБ (24.3%), а втора е Българска социалистическа партия (21.9%). Лидерите и на двете водещи партии стабилизират позициите си. Бойко Борисов възстановява част от доверието си спрямо есента (от 20.3% до 23.5%). След като завоюва вътрешнопартийната борба, Корнелия Нинова също укрепва публично доверие (от 19.8% до 20.5%).

Като трета парламентарна политическа мощ се обрисува „ ИТН “, само че упоритото възпиране от представянето на лица и цели стартира да лишава от преимуществото им - поддръжката за партията спада от 14.9% през септември до 10.2% през декември, а за Слави Трифонов – от 36% до 30.3%.

Подобна наклонност е налице и в поддръжката за „ Демократична България “. Тя спада от 9.4% до 6.1% за последните три месеца основно поради по-ниската готовност на техните симпатизанти. Лидерът на групировката Христо Иванов резервира персонално доверие от 14.7%.

Платформата „ Изправи се.бг „ (4.9%) на Мая Манолова, въпреки и най-близо до чертата от 4%, също резервира шансове за посланичество. Персоналният рейтинг на Мая Манолова също бележи лек спад (от 32.9% до 30.3%), само че тя остава много по-популярна, в сравнение с нейната групировка.

Сплотилият се по време на митингите електорат на Движение за права и свободи доближава 7.2% от твърдо решилите да гласоподават, което отрежда четвърта позиция на Движението. За разлика от тях, симпатизантите на Вътрешна македонска революционна организация – НФСБ не престават гладко да понижават до незадоволителните за влизане в Народното събрание 2.7%.

Намалява обаче броят на българите, които декларират, че ще гласоподават на идните избори. 49,6% от участвалите в изследването считат да гласоподават, което е спад с към 10% по отношение на септември предходната година. 28% се двоумят, а 22% са декларирали, че няма да упражнят правото си на избор.

Има и голям брой незнайни към провеждането на изборите поради ковид. Липсва публичен консенсус по кое време би трябвало да се проведат изборите – възможна нова болест с ковид би предиздвикала 43% от българите, най-много възрастните и рисковите групи, както и техните близки, да се замислят дали да отидат до урните. 42% считат, че вотът би трябвало да се организира в първия вероятен миг, тъй като отлагането е в интерес на ръководещите.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР