Снимка: БулфотоСъпредседателят на партия Изправи се! Мутри вън! Мая Манолова

...
Снимка: БулфотоСъпредседателят на партия Изправи се! Мутри вън! Мая Манолова
Коментари Харесай

Манолова: Министрите Бозуков и Кацаров да проверят фермата за норки

Снимка: Булфото

Съпредседателят на партия " Изправи се! Мутри вън! " Мая Манолова изиска служебните министри на земеделието Христо Бозуков и на опазването на здравето Стойчо Кацаров да ревизират фермата за норки на компания " Градус ", за която беше подаден сигнал до Комисията по проверката в последното й съвещание.

По покана на уредниците, които подадоха сигнал пред Комисията по проверката на последното й съвещание Манолова поддържа митинга през днешния ден против фермата за норки и дружно с подателя на сигнала Петя Алтимирска се срещна с двамата служебни министри. Протестиращите упорстват фермата да бъде затворена заради нечовешко отношение към животните, както и заради риска от разпространяване на COVID-19 и разновидностите му от норките, като предложиха на министерствата да проучат европейската и международна процедура във връзка с такива ферми по време на пандемия.

В България има една плантация за норки със 129 000 животни в нея. Тя е в нарушаване на разпоредбите, защото в съответните нормативни актове не е посочено да е разрешено развъждането на американски норки. Миналата година, с помощта на неправителствените организации, беше открито загробването на хиляди норки, не по открития ред, а в изоставена мина в старозагорско, уточни Манолова пред двамата министри.

Тя акцентира, че съгласно данни на Организация на обединените нации за 2018 година износът на България на скъпи кожи от норки е на стойност 11,3 млн. $, а компанията е заявила доход от 3000 лв.. Тоест, страната нищо не печели от развъждането на американски норки. Гражданите, които живеят наоколо до фермата се оплакват от миризмите, както и от това, че норките убиват животните им, бягат от фермата и се развъждат неконтролирано, като нарушават биоравновесието, тъй като не са локален тип, заключи сигналите Манолова.

Комисията по проверка е изпратила до министерствата сигнала на земеделските производители Светослав Илчовски и Павел Стоименов за рекет и " чадър " от властта от страна на притежателя на фермата за норки. Настоявам тези сигнали да бъдат тествани от вас, обърна се тя към служебния министър на земеделието и добави да се ревизира и фермата за норки и при потвърдена неправомерност, да бъде затворена.

Пред служебния здравен министър тя напомни, че втората група за имунизиране в България са работещите във ферми за норки.

Ясният ангажимент на служебния здравен министър е да се наложи възбрана на работата на фермата за норки, в случай че след инспекцията от Министерството на земеделието се откри нарушаване на разпоредбите и заплаха от болести, изясни Манолова във видео онлайн във фейсбук след края на срещата със здравния министър.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР