снимка БулфотоС европейски пари в момента се строят кули с

...
снимка БулфотоС европейски пари в момента се строят кули с
Коментари Харесай

Премиерът: С европейски пари строим кули с термокамери за засичане на пожари

снимка Булфото

С европейски пари сега се строят кули с термокамери, които да откриват пожарите още първоначално. Това съобщи служебният министър председател Стефан Янев пред депутатите в Народното събрание.

" Овладени все още са пожарите на територията на страната, които бушуваха от края от 20 юли насам. Единственото изключение е пожарът в региона на Югово, където теренът е кръстосан. Там са съсредоточени напъните, като на помощ е включена и летателна техника ", уточни Янев, представен от Dir.bg.

Янев посочи още, че в момента се построяват нови 13 противопожарни кули с термокамери за превантивно засичане на горски пожари, за да се вземат ограничения още преди да са обхванали огромни територии. Новите кули се вършат в региона на Сливен, Бургас, Благоевград и Берковица. Финансирането е обезпечено по линия на европейската стратегия за развиване на селските региони, допълни Стефан Янев. Досега на територията на страната има 17 такива кули и е оценена тяхната успеваемост за превантивна информация преди разгоряването на голям пожар.

Янев изрече мнението, че летателната техника е най-резултатна при гасенето на пожари при кръстосан терен. Премиерът посочи, че 80% от горските чиновници са оборудвани със особено противопожарно облекло, а до края на годината би трябвало да се намерят средства да се оборудват и останалите 20%, с цел да бъдат закупени още през този бюджет, в случай че бъде обновен. Ако няма актуализация на бюджета, то такива защитни средства за горските ще бъдат закупени през идната година.

" Темата с хеликоптерите не е от през вчерашния ден,включително и преди седмица имах опция да приказвам дали е допустимо такива машини да бъдат в Плана за възобновяване и резистентност ", разяснява още служебният премиер.

Попитан кое е по-належащо - пазаруването на нова военна техника или самолети и хеликоптери за гасене, Стефан Янев посочи, че това е спор, в който би трябвало да се включи Народното събрание.

" Конкретно на мен не ми е оказано никакво въздействие дали безусловно би трябвало да се купуват военни самолети, това е развой почнал преди години. Народното събрание е избрало доставчика, платени са първите 8 самолета и се създават, тъй че 2023-2024 ще бъдат подготвени. Ако въпросът е за вторите 8 самолета, той следва да бъде решен ", коментира премиерът.

Минчо Христов пък се възползва да разгласи, че е внесъл проекторешение за мораториум върху покупко-продажбите за пазаруване на нова военна техника.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР