снимка БулфотоРедактор на вестник Капитал вече е призован по две

...
снимка БулфотоРедактор на вестник Капитал вече е призован по две
Коментари Харесай

Заради статии за Стоян Мавродиев съдят по три дела редактор на в. Капитал

снимка Булфото

Редактор на вестник " Капитал " към този момент е свикан по две каузи, а следва и трето, поради публикации срещу бившия шеф на Българската банка за развиване (ББР) Стоян Мавродиев и кипърския жител Майкъл Тимвио, написа.

Претенциите към Стоянов са във връзка два негови текста от предходната година, в които са разказани косвени връзки сред Мавродиев и Тимвиос. Двамата обаче настояват в тъжбите си, че са самостоятелни един от различен и информацията в изявленията на журналиста поврежда имиджа им.

Позицията на редакцията на " Капитал " и акционерите в " Икономедиа " е, че " без да оспорват правото на всеки да пази името си в съда ", " виждат в тези синхронно подхванати дейности опит за напън и заглушаване на сериозните медийни гласове в страната ".

В обявата по мотива се показва още, че двете заведени каузи имат белезите на така наречен SLAPP (стратегическо дело против обществено участие), " при които водещата концепция е не да бъдат извоювани, а да бъдат отказани медии, деятели, неправителствени организации и така нататък от дейна гражданска позиция под боязън от присъди или непостижими финансови наказания ".

Претенциите на Тимвиос са свързани със публикацията на Стоянов  " Скритите владения на Мавродиев "  от август 2020 година Тя е част от серия текстове, отразяващи изказванията на някогашния народен представител Димитър Ламбовски, че е продал на офшорна компания на Мавродиев две къщи в Гърция, до момента в който последният поредно е оглавявал Комисията за финансов контрол (КФН) и ББР и сходни покупко-продажби не са отразени в имуществените му заявления.

Като доказателства в поддръжка на изказванията на Ламбовски Стоянов разказва косвени връзки, обосноваващи догатката, че Мавродиев фактически управлява тази и други офшорни компании, макар че като техни притежатели са посочени други хора, в това число Тимвиос. Според кипъреца представянето му като " подставено лице " поврежда положителното му име на вложител, въпреки че не е известно активността му да се радва на някаква гласност в България и чужбина.

Мавродиев пък съди Стоянов поради материала  " Борсовата машина за паспорти ", проследяващ разрастването на най-голямата обществена компания в България с оценка надхвърляща 15 милиарда лева – " Кепитъл консепт лимитед ". Напомняйки, че сдружението по този начин и не осъществя плана си за увеселителен мегакоплекс в Мусачево, " Капитал " заяви предходната година, че следената от хонконгския милиардер Стивън Ло компания има концепция да рестартира плана на нов терен до села Кътина, който преди този момент е добит от компания на Майкъл Тимвиос.

В тази връзка Мавродиев твърди в тъжбата си, че не е обвързван нито с фирмите на кипъреца, нито с описания от изданието сюжет по какъв начин вложението в " Кепитъл консепт лимитед " се употребява за придобиване на поданство или право на престояване на чужденци в страната против вложения. Тази процедура беше подложена на критика от Брюксел, само че все пак 44-тото Народно заседание остави тази опция в българското законодателство.

" Смятам, че материалите, които сме разгласили и за които става въпрос в исковете, са написани по всички журналистически стандарти, които в " Капитал " съблюдаваме. Стоян Мавродиев е издирван за коментар и за двата текста. И е издирван по всички способи: телефони, известия, мейли. Отговор не получихме ", разяснява Николай Стоянов пред Свободна Европа.

По отношение на Майкъл Тимвиос, който претендира в тъжбата си, че " не е подставено лице, а почитан интернационален вложител ", журналистът съобщи, че при подготовката на обявата е направил " всичко допустимо " да откри обществена информация за предприемача.

" Включително попитах кипърски сътрудници публицисти, само че по този начин и не открих информация за неговите бизнес инициативи, публикации, изявленията или каквото и да е друго с изключение на участията му в български и кипърски сдружения ", добави Стоянов.

В текстовете си, станали предмет на правосъдни искания от Мавродиев и Тимвиос, той показва няколко индиректни връзки сред двамата, които не се оспорват в исковете им. През 2002 и 2003 година кипърецът е част от управата на компанията " Юнайтед консултинг ", притежавана преди този момент от Стоян Мавродиев и трансферирана на офшорни сдружения.

" Капитал " написа още, че през 2018 година Тимвиос придобива " Интертранс Риалти 17 " от брачната половинка на Мавродиев – Димитринка Мавродиева. Освен това показва компанията на кипъреца TDM audit services като инспектор на кипърски компании, които се свързват с Мавродиев.

" Включително на Vardesco Holdings, за която някогашният народен представител Димитър Ламбовски обществено твърди, че е благосъстоятелност на Мавродиев и на нея е продал две къщи в Гърция ", напомня изданието.

В текстовете, оспорени пред съда, се показва също, че шеф на няколко сдружения, декларирани като благосъстоятелност на Тимвиос, е Димитър Младенов. Той е изпълнителен шеф и на тогавашната компания на Мавродиев " Юнайтед консултинг ". Бил е и шеф и на компанията " Рийл естейт венчърс " от 2006 до 2015 година, чийто притежател еднолично е бил Стоян Мавродиев.

Това не е първият път, когато бишият началник на КФН и ББР завежда каузи против жирналисти и издатели на " Капитал " и " Дневник ". През 2016 година предстедателстваната към оня миг от Мавродиев Комисия за финансов контрол наложи на изданията рекордни санкции, които след това бяха анулирани в огромната си част от съда като противозаконни.

" Общият размер на санкциите, които КФН наложи на " Икономедиа ", мениджмънта и компании на издателите ѝ, е към 1 млн. лв.. Общият брой административни производства, надлежно правосъдни каузи, е над 100. За голямата част от тях съдът разпореди, че са наложени нелегално ", написа " Капитал " в сряда.

Отделно от това Мавродиев водеше частни каузи против още трима публицисти от изданието – Галя Прокопиева, Десислава Николова и Росен Босев. От тях наказан беше само Босев. Това стана с решение на арбитър Петя Крънчева от Софийския градски съд, която отхвърли да си направи отказ по делото, макар множеството сериозни изявления на журналиста против нея в годините преди този проблем.

Преди малко повече от година Стоян Мавродиев беше отхвърлен от управителния пост в ББР след публикация на Николай Стоянов, в която " се разказваше за следващ провиснал огромен заем от 75 млн. лева за колекторска компания, след разкрития за серия такива и по-големи в предходните години за компании, близки до Делян Пеевски, Румен Гайтански, Георги Гергов и други ", напомня още " Капитал ".

Само преди няколко дни служебният стопански министър Кирил Петков обществено разгласи, че най-големите бенефициенти на заеми от ББР са осем компании, получили близо 1 милиарда лв.. Впоследствие икономическото министерство заяви, че особено назначена комисия ще направи инспекция в банката.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР