Снимка БулфотоПродължават притесненията на родители и ученици в община Раковски,

...
Снимка БулфотоПродължават притесненията на родители и ученици в община Раковски,
Коментари Харесай

Доц. д-р Мангъров обясни как може да се разболеем от хепатит А

Снимка Булфото

Продължават терзанията на родители и възпитаници в община Раковски, откакто над 80 души, най-вече деца, бяха регистрирани с хепатит А. Родителите даже желаеха затваряне на учебни заведения и забавачници в общината. Доц. доктор Атанас Мангъров разяснява случаите с рисковото инфекциозно заболяване в Раковски в утринния блок на Bulgaria ON AIR.

Той подсети, че всяка година има по няколко хиляди заболели от хепатит. „ Случилото се в Раковски е разследване от натрупало се неимунизирано население.

За да се болести човек от хепатит А би трябвало да има допир до човешко фекално нарушение. За да се болести човек от човек би трябвало да има доста жестоко нарушаване на персоналната хигиена “, съобщи той, представен от Блиц.

„ Има ваксина за хепатит А и в случай че се направи – драмата завършва ", изясни още доцент доктор Мангъров. Според него родителите няма да опазят децата си, като не ги пускат на вървят на учебно заведение или забавачница: „ Инкубацията на вируса е към 45 дни “. Всеки случай на хепатит А коства на НЗОК към 1000 лв.. А имунизацията коства към 100 лева “, сподели още доцент доктор Атанас Мангъров. 
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР