Снимка: БулфотоПрезидентите на България и Португалия Румен Радев и Марсело

...
Снимка: БулфотоПрезидентите на България и Португалия Румен Радев и Марсело
Коментари Харесай

Радев пред португалския президент: България търси гаранции при разширяването на ЕС с Македония

Снимка: Булфото

Президентите на България и Португалия Румен Радев и Марсело де Соуза организираха среща в София. " България търси гаранции при разширението на Европейския съюз с районен съд Македония ", съобщи Радев, представен от. Португалия сега е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз. 

„ Най-важната задача е възобновяване на пълноценния разговор на всички равнища сред София и Скопие “, сподели Радев.

Той акцентира, че португалското председателство и персонално президента Марсело Де Соуза могат да спомагат за намиране на градивен метод.

„ Този метод би трябвало да се базира на ценене на вижданията и проблемите на страните, за които приказваме, и за почитание на техните позиции. Базирайки се на този метод, аз виждам отваряне на вероятност за интензивно възобновяване на разговора, за създаване на съответните пътни карти, на съответните документи и отношение на всички структурни равнища, които да дадат съответните гаранции за нас, най-много, с цел да сме уверени, че процесът на разширение ще бъде ефикасен, постоянен и необратим “, сподели Радев.

По отношение на това дали Скопие извършва условията, има цялостен лист от официални условия, уточни президентът. Според него би трябвало да се работи за това младежите в двете страни да не се ненавиждат.

„ Когато образувах служебното държавно управление сложих задания на служебните министри на туризма, обучение, външни работи да мислят по какъв начин да съберат нашите младежи дружно. Вместо да изплащаме ограничения, с цел да държим туризма жив, страната да даде пари на тези хотели, които ще дадат цялостната прехрана на деца, възпитаници както от България, по този начин и на нашите другари от районен съд Македония “, сподели Радев.

Той, че е споделил тази концепция с македонския президент Стево Пендаровски при взаимната им аудиенция в Рим.

„ Това ще бъде извънредно значима стъпка, която ще отвори вратите на нашите две страни към едно стабилно и устойчиво бъдеще. В него ще имаме другарство не на документи, не на заявления, а действително другарство и почитание на хората от двете страни от границата “, добави Радев.

Президентът означи, че България има максимален интерес от интеграцията на нашите съседи в Европейски Съюз. Той благодари за големите старания, които бяха положени и от португалското председателство за възобновяване на разговора, само че акцентира, че на разширението не би трябвало да се гледа механично.

Португалският президент съобщи, че позицията на страната му е за непрекъснат разговор, без комплекси по разширението. Възхищаваме се на напъните за разговор сред България и районен съд Македония. Подкрепяме съответните стъпки в поддръжка на разговора, шумът не оказва помощ, а пречи, сподели още Марсело де Соуза.

Припомняме, че точно по инициатва на португалското на Европейски Съюз, което ще продължи още месец, имаше концепция за ангажиране на европейски историци по проблема с сензитивните българо-македонски въпроси. По време на среща с македонския си сътрудник, Радев отхвърли предлагането.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР