Снимка БулфотоПрезидентът на Франция свиква спешно заседание заради коронавируса. Повод

...
Снимка БулфотоПрезидентът на Франция свиква спешно заседание заради коронавируса. Повод
Коментари Харесай

В 67-милионна Франция ваксинирани дотук са едва 516 души

Снимка Булфото

Президентът на Франция привиква незабавно съвещание поради ковид. Повод за решението на Еманюел Макрон са данните за имунизацията в страната до този миг.

На съвещанието през днешния ден ще се разисква акцията по имунизирането на популацията против ковид, която съгласно доста епидемиолози върви прекомерно мудно и е обект на съществени рецензии, предадоха ТАСС и Асошиейтед прес.

Според представител от администрацията на Елисейския замък в срещата ще вземат участие министър председателят Жан Кастекс и шефовете на министерствата, занимаващи се директно с въпросите на пандемията.

Във Франция, с население от 67 милиона души, за първите шест дни от началото на акцията са имунизирани едвам 516 индивида, до момента в който в Германия те към този момент са повече от 200 000, в Италия - над 100 000, а в Съединени американски щати и Китай - милиони.

Сред аргументите за това постепенно движение се сочат административни неуредици и дефицит на личен състав поради повсеместните отпуски и ваканции в края на годината, само че се акцентира и обърканата политика на държавното управление в търсене на някакъв консенсус измежду хората за да се преодолее скептицизмът измежду огромна част от френското общество. Днес лекари и политици от опозицията приканиха да се обезпечи по-бърз достъп до имунизациите.

Положението е скандално. Да се добереш до ваксина е по-сложно, в сравнение с да си купиш кола, сподели Жан Ротнер, началник на администрацията на френския източен район Гранд-Ест, където броят на инфектираните бързо пораства и някои лечебни заведения са към този момент претъпкани, написа Novini.bg.

Първоначалните проекти предвиждаха на първия стадий да се имунизират хората над 65-годишна възраст. В събота обаче здравният министър Оливие Веран сподели, че предвид на създалата се обстановка дава позволение неотложно да се пристъпи към имунизиране на лекарите и сестрите от частните медицински практики на възраст над 50 години. От идната седмица те към този момент ще могат да създадат това в стотици профилирани центрове из цялата страна, осведоми Българска телеграфна агенция.

 

В събота вестник " Журнал дьо диманш " заяви, като се базира на свои източници, че Макрон е изразил пред най-близкото си обграждане неодобрение от темповете на акцията по имунизирането и е наредил " ситуацията да се промени бързо и съществено ".

По последни данни на здравното министерство броят на умрелите от COVID-19 във Франция към този момент е надхвърлил 65 000, а инфектираните с новия ковид от началото на пандемията са 2 655 728.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР