Снимка: БулфотоПрез изминалата година се ръководих от ясното съзнание, че

...
Снимка: БулфотоПрез изминалата година се ръководих от ясното съзнание, че
Коментари Харесай

Радев обяви къде трябва да се формира външната ни политика и какво се случва у нас от 1 януари

Снимка: Булфото

През миналата година се управлявах от ясното схващане, че нашата външна политика би трябвало да се образува тук, в София. Това съобщи президентът Румен Радев по време на обичайния за началото на годината банкет за ръководителите на дипломатическите задачи, представен от БГНЕС. 
 

„ Тя би трябвало да се основава на неприкритост, праволинейност и предвидимост, с цел да печели другари и сътрудници на всички места по света. На тази основа би трябвало да се развиват връзките ни с всички останали страни “, акцентира Радев, написа Блиц. 

„ С настъпилата 2018 година той благодари за извънредно резултатната активност и съдействие през миналата година. Благодаря ви и за всичко, което вършиме за развиването на двустранните връзки сред България и всички страни, които представлявате “, обърна се президентът. 

„ От 1 януари България пое председателството, което за нас по едно и също време, е предизвикателство, само че и голяма отговорност и опция. Очакват ни напрегнати месеци, само че ние имаме ясни цели и цели. България би трябвало да бъде основател на значими диспути, които да търсят консенсус и рационални решения по доста значими тематики от дневния ред на Европа. Ценностите, от които се водим, са взаимност и сигурност “, сподели Румен Радев. 

„ Важно за Европейски Съюз и понижаване на разликите и икономическо развиване и виталния стандарт. Едно от огромните провокации е да търсим баланс за стратегическите цели и за въпроси, които не търсят отсрочване, като мигрантската рецесия и бюджетът на Европейски Съюз. Що се отнася до кохезионните фондове въпросът не е дали, а по какъв начин те да бъдат продължени по един най-ефективен и ефективен метод. Уникалното притежание на Европейски Съюз е солидарността. Трябва да работим по този начин, че тя да бъде непокътната и развиван “, посочи Радев. Според него значимият приоритет на нашето председателството са Западните Балкани. „ Ние твърдо стоим зад този приоритет. Без да обърне внимание на този район Европа не може да бъде мощна и единна. Председателството отваря една нова врата за нас. Наред с него, значимите въпроси от европейския дневен ред, ние се вглеждаме по-внимателно и в нас самите. Председателството на Съвета на Европейски Съюз не значи, че то следва напълно дневния ред на нашата външна политика “, уточни президентът. 

Според него честите рецесии в района на Близкия Изток постановат групови подходи за тяхното разрешаване. 

„ България като външна раница на Европейски Съюз, е извънредно заинтригувана от бързото контролиране на споровете в Сирия и Йемен, от ликвидирането на остатъците от ислямска страна “, сподели президентът. 

„ Предизвикателствата пред нас са много-сигурността, климатичните промени, битката с религиозната радикализация, бедността. Може да реализираме триумф единствено и само, в случай че работим дружно и кажем не на насилието и не на дискриминирането “, заключи Радев. 

Ангажирани сме да работим ръка за ръка за едно бъдеще без войни, разделения и окупации, сподели доктор Ахмед Ал Мадбух, ексклузивен и пълномощен дипломат на Държавата Палестина и доайен на дипломатическия корпус в България. Той пожела триумф на председателството.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР