снимка БулфотоПредлаганите промени в Изборния кодекс в момента не са

...
снимка БулфотоПредлаганите промени в Изборния кодекс в момента не са
Коментари Харесай

Светльо Витков за промените в Изборния кодекс: Новите промени не са нужните промени за честни избори

снимка Булфото

Предлаганите промени в Изборния кодекс сега не са тези промени, от които се нуждаем за почтени избори. Това пише ръководителят на " Глас национален " Светльо Витков в обществената мрежа Facebook, съобщи.

" Уважаеми български гласоподаватели,

Вчера в правната комисия на Народно събрание бяха признати оферти от партията на Трифонов за смяна на ИК(Изборен кодекс):

1. Премахване на ограничаването за формиране на секции в чужбина.

2. Въвеждане напълно на машинно гласоподаване.

3. Гласуване по пощата за българите отвън страната???

4. Видеонаблюдение на броенето на бюлетини.

5. Намаляване на състава на ЦИК на 15 души, назначени от президента...

Това, Уважаеми, НЕ СА нужните промени за по-честни избори ", пише ръководителят на " Глас национален " Светльо Витков в обществената мрежа Facebook.

Обяснявам за какво:

1. Прието е унищожаване на ограничаването за отваряне на секции в чужбина, при декларирали 40 гласоподаватели предпочитание за формиране на такава, само че в ИК остана ограничаването на 35 броя секции в друга страна... Тази смяна не дава и процедура по ред и основаване на СИК-ове в тези секции и по този метод не се подсигурява честността на вота.

2. Въвеждане на напълно машинен избор във типа от последните избори, ще отстрани броя невалидни/недействителни бюлетини, само че това не е машинно гласоподаване!!! От машината излиза листче с партията, за която сте дали своят вот и преференции, което сгъвате и поставяте още веднъж в урна??? Листчетата се броят от членовете на СИК, както и хартиените бюлетини. Всъщност... честността на вота зависи отново от членовете на СИК, които са от квотите на парламентарно показаните партии.

3. Гласуване по пощата за българите отвън граница....В съответната страна??? Тук са прецизирали, че това са 13 страни в Европейски Съюз. Нищо обаче не се споделя за страните, в които може да се гласоподава по този начин, само че са отвън Европейски Съюз. Те изпращат писмото с бюлетината в българското консулство или посолство??? Значи поръчител за този избор е администрацията на консулството или посолство? Прекрасна опция за лесна замяна на вота.

4. Видеонаблюдение при броене на бюлетините в секциите.

Предложихме го от Глас Народен още през 2013 година, само че Манолова го отхвърли.

Това е единственото свястно признато предложение, само че...

Видеонаблюдението няма да даде изображение на бюлетините и честното им броене, а ще демонстрира действията на членовете на СИК. Ще гледаме по какъв начин някой брои нещо? Дори да се афишират гласно бюлетините и да се чуе, няма да може да се вижда листчето с партията, за която е гласувано.

Пак зависи от морала на членовете на СИК от парламентарно показаните партии...

5. Намаляване членовете на ЦИК не трансформира честността на вота. Назначаването им от президента е за, управление на изборите от него.

Изборните правила са тези, които трансформират честността на вота, а не президент, министър председател или даже ЦИК.

Предвид идните президентски избори, партията на Слави дава на сегашния президент инструмент за изборна победа, както и надзор за всеки идващ избор...

Ще завърша по този начин... Ето и едни елементарни промени в ИК, които ще доведат до по-честни избори. Тези промени не бяха даже препоръчани от новите борци за обективен избор:

1. Премахване и възбрана на настоящето условие по ИК членовете на СИК да бъдат единствено от парламентарно показаните партии.

Това е спор на ползи - политизиран член на СИК да следи за честността на вота?! Той следи единствено за своята партия.

2. Членовете на СИК, ОИК, РИК и ЦИК - да нямат политическа принадлежност или политическо минало.

3. Преброяването на бюлетините във всяка СИК да се прави единствено от едно лице (председател или зам. председател), което да демонстрира ясно пред покровители, представители и наблюдаващи, както и на камерата за видеонаблюдението - всяка една бюлетина.

4. Подписаните и подпечатани протоколи от СИК да бъдат сканирани и качени в сайта на ЦИК до 3 часа след започване на преброяване на бюлетини. В противоположен случай - административно наказване и отнемане от заплащане на членовете на този СИК.

5. Забрана и криминализиране на платените покровители, представители и наблюдаващи.

За да има по-честни избори, изборните правила би трябвало да се опростяват, само че да се стяга контрола върху спазването им, а не да се усложняват!

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР