Снимка: БулфотоПредлаганите правила за избор на Велико народно събрание гарантират

...
Снимка: БулфотоПредлаганите правила за избор на Велико народно събрание гарантират
Коментари Харесай

Капитал: Те искат властта завинаги

Снимка: Булфото

Предлаганите правила за избор на Велико национално заседание подсигуряват доминация на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Смяната на главния закон е значим инструмент на водачи като Орбан, Путин и Ердоган, написа " Капитал ".

" Дайте ни две седмици, с цел да върнем властта на народа ", бяха думите на премиера Борисов, който разгласи, че няма да подаде оставка, преди да се свика Велико национално заседание, което да одобри нова конституция, изразявайки за следващ път самомнението си за сполучливото си ръководство, очевидно ядосан, че вместо признателност е получил митинги.

 
" Нуждаем се от нова конституция, само че не можете да дадете написването ѝ на неизвестно кого, тъй като това ще бъде злополука. Малко съм афектиран, че направих повече за Минск, в сравнение с за всеки различен град, виждаме области, в които над 50% са против мен - какво не направих за тях ", съобщи по същото време президентът на Беларус Лукашенко, против който след изборите на 9 август избухнаха най-масовите митинги в историята на страната.

Ако историята учи на нещо, то е, че при триумф на подобен сюжет отдръпването няма да се състои. Този вид власт може единствено да мимикрира, каквото наподобява по-вероятното развиване и в България.

От самото начало на митингите преди месец беше ясно, че те отварят относително къс прозорец от време за промени в ръководството на страната и на стопанската система. Сега това време не просто изтича, а статуквото се пробва да употребява настроението за смяна по този начин, че да бетонира настоящето състояние за десетилетия напред.

Предложенията на Борисов за напълно нова конституция имат пет съществени цели:

Да отслабят натиска за оставка на държавното управление и на основния прокурор Иван Гешев.
Изборите никога да не се провеждат от служебно държавно управление.
Изборите за Велико национално заседание да се проведат на половина мажоритарно, тъй че то да се управлява още веднъж от ГЕРБ и Движение за права и свободи, като се понижи въздействието на по-малките партии.
Новата конституция да не трансформира нищо значително в правосъдната система, тъй че беззаконието и краденето да продължат безнаказано.
Ролята на основния прокурор в политическите процеси да се усили.
Механизмът за последващи промени в конституцията да бъде толкоз сложен, че да е невероятно да бъдат направени без единодушието на Движение за права и свободи.
Накратко, цялото конституционно упражнение би трябвало да резервира всички властови позиции и всичко превзето в страната досега и за години напред. Подобни проекти евентуално сега се чертаят и в Минск.

Стигне ли се до конституцията...

Между Беларус и България, несъмнено, има огромни разлики - някогашната руска република постанова откровена тирания, само че двете страни вървят по пътека, която през последните години е добре отъпкана от други. Унгария, Полша, Турция и Русия дадоха на Европа и света прегледен урок по какъв начин една релативно демократична страна може да придобие характерностите на властнически режим. И по какъв начин един един властнически режим може да се " развие " в тирания.

Това не се случва за един ден. Навсякъде става въпрос за процеси, почнали с голям брой повратни точки и продължаващи с години досега, в който се постанова да бъдат официализирани с радикални конституционни промени или приемане на напълно нов главен закон. Това са и крайните ходове, с които една задържала се дълго във времето власт, обезпечава продължаването си и в бъдеще. С тях очевидно съвсем нищо не се трансформира, отпада единствено опцията статуквото да се промени.

В другите проявления на трансформацията към авторитаризъм има няколко непроменяемо повтарящи се основни детайла:

разделяне на управляващите на практика няма;
няма и ефикасен надзор върху решенията на ръководещите - с подчиняването на правосъдната система (вкл.ючително Конституционния съд), унищожаването на плурализма (политически и медиен) и обвързваното с него гражданско общество;
присъщите за класическата народна власт идеологически разделения на ляво, дясно и център също изчезват, сменени от налаган от властта националистически консерватизъм, припознаващ като първокачествен зложелател демократичните полезности и отбраната на човешките права.
През 2013 година доминираният от партията на премиера Виктор Орбан маджарски парламент гласоподава четвърта подред смяна на конституцията, с която оряза пълномощията на Конституционния съд, в това число това да се базира на свои предходни решения, и на президента - да постанова несъгласие. Тясна формулировка на фамилията забрани на двойките от еднакъв пол да подписват брак. Конституционно бяха одобрени необятните пълномощия на ръководителя на правосъдния съвет - в това число да трансферира каузи от един съд в различен, както се случи с трансферираните от Будапеща в дребни съдилища из страната каузи за корупция, с цел да не притеглят медийно внимание. Партийните излъчвания по държавните медии също станаха " конституционни ".

Година по-късно Орбан завоюва следващите избори към този момент с конституционно болшинство и със смазването на опозицията от този момент на процедура ръководи еднолично.

След изненадалите го през 2013 година митинги, почнали в истанбулския парк " Гези " и обхванали огромна част от Турция, и най-много след несполучливия опит за прелом през 2016 година турският президент Ердоган също разгласи промяна на конституцията, с която страната от парламентарна стана президентска република. След референдума през април 2017 година, на който новата конституция беше утвърдена с нежно болшинство от 51.2%, Ердоган също ръководи еднолично и най-вече с декрети, а Народното събрание е изгубил смисъла си.

Разтревожен за властта си наподобява и президентът Владимир Путин, който ръководи Русия от 20 години, а в последните и действително без съпротива. Данните за бързо спадащия му рейтинг и растящото неодобрение би трябвало да са в основата на извършения през юли " референдум ", съгласно който голямо болшинство от руснаците поддържа измененията в конституцията, позволяващи му да остане на власт най-малко до 2036 година Освен затвърждаването на консервативните позиции на Путин против западния демократизъм като политически и публичен модел и фаворизирането на съветското православие и съветския език като " езикът на етноса, който образува страната ", измененията дават господство на вътрешното право на Русия над интернационалното.

Случаят с препоръчаната от ГЕРБ нова конституция по едно и също време е и подобен, и по-различен. Аналогията е във обстоятелството, че през юли против ръководството му избухна всеобщ митинг, поддръжката за ръководството му пада и той стига до същия, наподобява, неизменим метод да го удължи - с радикална смяна на конституцията.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР