снимка БулфотоПолицейски патрули ще обикалят големите магазини, така че ако

...
снимка БулфотоПолицейски патрули ще обикалят големите магазини, така че ако
Коментари Харесай

Предпразнично пазаруване: Ако има опашки, полицията ще ги разгонва

снимка Булфото

Полицейски патрули ще обикалят огромните магазини, тъй че в случай че има скупчване на хора, опашки, да ги разгонват

Сериозен надзор по време на идното предпразнично извършване на покупки. За това се разбраха икономическото министерство, Националният действен щаб и представители на огромните търговски вериги, съобщи бТВ.

„ Добрата вест за Министерството на стопанската система е, че бранш „ Търговия “, като се изключи моловете, продължава да работи. Абсолютно всички се обединихме към това и те (веригите) поеха уговорката за компактно съблюдаване на противоепидемичните ограничения. Най-важното е здравето на хората, от които зависи стопанската система “, разяснява отрасловият министър Лъчезар Борисов.

За задачата ще има повече дезинфектанти, инспекции на входовете и засилена защита. Министерство на вътрешните работи ще се включи, като патрули ще се включват, с цел да не се позволяват скупчвания пред обектите. Те ще са с удължено работно време, с цел да няма опашки в час пик. „ От комерсиалните вериги се очакваше помощ и по линия на МТСП. Разговарял съм с министър Сачева – в случай че имат дефицит на хора за защита и личен състав, да им се обезпечат през бюрата по труда “, изясни Борисов.

Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев похвали питателните вериги, като означи, че при тях, за разлика от заведенията, не е имало опити да се прескачат възбраните: „ Българинът е цар в това да откри нещо, с което да заобиколи закона “.

Полиция, РЗИ, пожарна, Комисията за отбрана на потребителите и организацията по храните ще изпратят свои чиновници, които ще наблюдават за нередности. Ще се санкционират както недобросъвестни търговци, по този начин и жители, които не съблюдават ограниченията. Йордан Матеев от Сдружението за съвременна търговия означи, че по-силното полицейско наличие „ би дисциплинирало държанието на хората “.

Оформянето на взаимни екипи сред институциите цели стягане на контрола. Един екип ще обикаля по 5-6 магазина дневно и ще реагира на подадени сигнали. Функциите на всеки един от органите в тези екипи са ясни. Ако не носите маски, ще бъдете санкциониран по Закона за здравето (от РЗИ). Ако в магазин има скупчване на клиенти и не е обезпечена отдалеченост, „ малко непочтено “, само че той ще бъде затварян за друг период от 2 до 24 часа, а съображение за това има в доста закони, съобщи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Наличието на представители на полицията е екипите се обуславя от обстоятелството, че те имат право да изискат документ за идентификация на нарушителите, а здравните инспектори да напишат акт, изясни Кунчев.

Тези ограничения не са някаква сензация, като " смесеност на екипа са изобретение ", само че през последните месеци няма ден, в който в обектите на всяка една комерсиална верига да няма по 15 инспекции, оповестиха от Сдружението за съвременна търговия.

Министърът на стопанската система Лъчезар Борисов съобщи, че поддържа въвеждането на " зелени коридори " за по-възрасните клиенти, тъй като това ще опази " живота на нашите майки и татковци ", само че означи, че през последните дни са водени доста полемики по въпроса с комерсиалните вериги и въпросите по тази тематика би трябвало да се насочат към тях.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР