снимка БулфотоПловдивски адвокат заведе дело срещу НАП заради изтеклите лични

...
снимка БулфотоПловдивски адвокат заведе дело срещу НАП заради изтеклите лични
Коментари Харесай

Адвокат осъди НАП заради изтеклите данни на милиони българи през 2019 година

снимка Булфото

Пловдивски юрист заведе дело против Национална агенция за приходите поради изтеклите персонални данни на милиони българи през 2019 година и го завоюва. Искът е за символичната сума от 1 лев. Решението на Административния съд в града обаче не е дефинитивно и следва да се прегледа от Върховния административен съд, оповестява Българска национална телевизия.

Обезщетението е присъдено на Ясен Крайчев за претърпените неимуществени вреди по случая. За юриста по-важно е, че решението на магистратите основава правосъдна процедура при бъдещи сходни случаи.

" Не съответно за делата против Национална агенция за приходите и за теча на данни, а и за възможни бъдещи пробиви. Било то за държавни институции, било то на частни корпорации, като това е една добра процедура, която може да бъде употребена и от сътрудници юристи, и от жители ", разяснява юрист Ясен Крайчев.

От Националната организация по приходите също считат, че са потърпевши от приключването на данните.

" Ние не назоваваме това приключване на данни, назоваваме го хакерска офанзива заради неговата житейска природа. Така или другояче юристите на Национална агенция за приходите водят няколкостотин такива каузи и доколкото ми е известно няма към момента нито един финален правосъден акт ", сподели представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров.

От направената по време на процеса в Пловдив техническа експертиза обаче се е схванало, че даже след приключването на данните Национална агенция за приходите не е подхванала съответни ограничения.

Един от потърпевшите е Милена Хаджиева, която сега работи в чужбина. Тя по този начин и не е схванала какви персонални данни за нея са изтекли в мрежата. Притесненията обаче и до през днешния ден остават.

" Например от това, което чуваме като измами да съществува пласиране на недвижими парцели на хора, които живеят в чужбина. Откриване на някакви компании, по-късно с струпване на отговорности. В този миг имам ли компании, нямам ли, съобщи Милена Хаджиева.

В момента по проблема в страната се водят стотици каузи, заведени от частни лица, също така се чака решение на Върховният съд дали организацията би трябвало да заплати санкция от над пет милиона лв. по решение на комисията за отбрана на персоналните данни.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР