Снимка БулфотоПарламентът прие на първо четене промени в Гражданския процесуален

...
Снимка БулфотоПарламентът прие на първо четене промени в Гражданския процесуален
Коментари Харесай

Приеха на първо четене промени в ГПК за защита на длъжниците

Снимка Булфото

Парламентът одобри на първо четене промени в Гражданския процесуален кодекс /ГПК/, с които се основава обвързване за съда за осъществяване на служебна инспекция в заповедното произвеждане за съществуване на неравноправни клаузи в договорите с консуматори. Измененията бяха утвърдени единомислещо с 95 гласа " за, оповестява Българска телеграфна агенция . Предвижда се удължение на периодите за подаване на несъгласие против издадена заповед за осъществяване, както и на частна тъжба против предписание за неотложно осъществяване.

В края на януари т.г. Европейска комисия е уведомила България, че следва да предприеме ограничения за премахване на противоречащата на правото на Европейски Съюз правосъдна процедура по отношение на неналичието на опция за служебна инспекция на вземанията, учредени на неравноправни клаузи в договорите с консуматори.

Законопроектът съдържа в допълнение условие към заявителите в заповедното произвеждане да показват пред съда контракта, от който произтича вземането им, дружно с всички негови приложения, в това число използваните общи условия.

Предлага се също, когато длъжникът не бъде открит на непрекъснатия адрес и е известен посредством залепване, производството да не води автоматизирано към исков развой, а да се обезпечи опция на длъжника да възрази на по-късен стадий.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов уточни, че в законопроекта са показани две мнения - едното е по предложение на омбудсмана, а второто е на работната група към Министерството на правораздаването. „ Вариант две е по-балансиран и по-равнопоставен по отношение на страните в заповедното произвеждане и в по-голямата си част е координиран с институции и със съсловни организации ”, означи Кирилов.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР