снимка: БулфотоОт ЦИК обявиха, че секциите в чужбина ще са

...
снимка: БулфотоОт ЦИК обявиха, че секциите в чужбина ще са
Коментари Харесай

ЦИК: Очакваме развръзка по темата за машините в близките дни

снимка: Булфото

От ЦИК оповестиха, че секциите в чужбина ще са сред 750 и 800. Очаква се най-вече да са те във Англия, Германия и Турция.

На тези избори за първи път ще се гласоподава единствено с машини, а договарянията за това, по кое време и от кое място ще бъдат доставени нужните спомагателни бройки не престават. От ЦИК оповестиха, че чакат развръзка по тематиката в околните дни.
Говорителят Цветозар Томов още веднъж увери, че даже и нито една машина да не се достави в допълнение, машинен избор ще има във всяка секция с над 300 гласоподаватели в страната и в чужбина.

ЦИК упорства за повече машини, с цел да може гласоподавателите да гласоподават умерено, без опашки, а не тъй като има риск от неуспех на вота, изясни Цветозар Томов, предава Българска национална телевизия.

" Борим се за още машини на първо място, с цел да създадем нужния комфорт на гласоподавателите в тежките секции, не тъй като има риск да се провалят изборите. Да може хората да гласоподават умерено, без да чакат дълго време на опашки и ходът на изборния развой да е цивилизован ", разясни представителят на ЦИК Цветозар Томов.

Той отговори на шефа на " Сиела Норма " Веселин Тодоров, който в изявление за БНР разгласи, че от ЦИК им оферират контракт с неизпълними условия и ги притискат до стената.

" Ако " Сиела Норма " не желае да подпише контракта и желае да е честна по отношение на досегашната си работа с ЦИК, би следвало в оптимално къс период да уведоми за това ЦИК, а не да я притиска тя до стената, като нито го подписва, нито се отхвърля от него ", акцентира Цветозар Томов.

Говорителят Росица Матева добави, че е планувана необятна разяснителна акция и пробно гласоподаване в цялата страна. Но това също се бави поради продължаващите договаряния със " Сиела Норма ".

" Нямаме направена демо версия на софтуера за гласуването и за частичните локални избори, и за Народно заседание, която би трябвало да бъде конфигурирана на 120 машини по плана на този контракт, за който говорихме до момента. Имаме единодушие в ЦИК да бъдат изпратени в цялата страна по 3 машини на Районна изборна комисия ", сподели още представителят на Централната изборна комисия Росица Матева.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР