Снимка БулфотоОт началото на годината при катастрофи у нас са

...
Снимка БулфотоОт началото на годината при катастрофи у нас са
Коментари Харесай

Нова стратегия за безопасност на пътя: връщат изпитите на полигон, сервизите дават 6 месеца гаранция след ремонт

Снимка Булфото

От началото на годината при произшествия у нас са починали 24 деца, сподели вътрешният министър Младен Маринов, представен от Българска телеграфна агенция, при откриването на конгрес, отдаден на пътната сигурност.

``
реклама

По данни СЗО над милион са починалите в международен мащаб годишно, а цената за оправянето с казуса минава милиарди долари. До 2030 злополуките ще са петата причина за смъртност в света.

Около 56 на 100 понижение на жертвите за последните седем години регистрира статистиката, само че към момента сме надалеч от най-хубавите цели, уточни Маринов.

Най-често ранените са деца, а България е с най-вече жертви. В 96,5 на 100 от случаите човешка неточност е причина за злополуките.

Транспортна система, нетолерантна към грешките, коли в положително положение и положителни пътища са единствено някои от решенията на казуса.

Транспортният министър Росен Желязков съобщи, че стартира създаването на нова тактика за пътна сигурност в интервала 2020-2030 година. Отчита се повторяемост на грешките и по тази причина в новата тактика би трябвало да се акцентира и на подготовката на водачите, инфраструктурата, положението на автомобилния парк и контрола. Системите на транспортното и вътрешното министерство ще бъдат свързани, с цел да се избегне опцията изпити за водачи да бъдат вземани с подправени персонални карти. Дори е допустимо да бъдат купени специфични коли за изпити, оборудвани с техника, която да демонстрира държанието на всички. Не е изключено да бъде върнат изпитът на полигон, а изпитите могат да бъдат с изменена форма. Обмисля се да има стикери,които да демонстрират кой автомобил какъв брой замърсява въздуха. Освен това сервизите към този момент ще би трябвало да дават гаранция за ремонтите за шест месеца и ще би трябвало да е явен и произходът на частите, уточни Желязков.

Заместник-регионалният министър Малина Крумова счита, че за пътна сигурност към този момент би трябвало да се приказва по нов метод. Качествената инфраструктура може да подсигурява, че при човешка неточност, вредите биха били минимални. По нови параметри се прави оразмеряване на пътищата. Ключов детайл остава контролът обаче и по тази причина ще бъдат нараснали условията към строителния контрол.

Ресорният зам.-образователен министър Таня Михайлова счита, че сигурността на придвижването по пътищата е предизвикателство пред всяка институция. А работа на учебните заведения е да учи децата на пътна сигурност. Затова от тази година има такива часове в детските градини и учебните заведения. В тази тенденция стратегиите не са променяни с десетилетия. Но роля имат и родителите, уточни още Михайлова.

Матю Болдуин, основен координатор по пътна сигурност в Европейски Съюз, цитира проучване на СЗО, която назовава " зараза " смъртността по пътищата. Трябва да се работи още,за да се стигне до равнищата на сигурност, с цел да се стигне до цифрите в авиацията. Около 25 000 починали всяка година в Европа, сочат цифрите. Ръст в смъртността има освен при децата, а и при възрастните. Половината от злополуките стават в обитаемоте места.

Швеция и Англия дават минимум жертви по пътищата, България е на 27 място в Европа. Това е сериозен проблем, уточни той.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР