Снимка: БулфотоОкръжен съд – Варна потвърди най- тежката мярка на

...
Снимка: БулфотоОкръжен съд – Варна потвърди най- тежката мярка на
Коментари Харесай

Оставиха в ареста 17-годишен варненец, обвинен в опит за убийство на охранител

Снимка: Булфото

Окръжен съд – Варна удостовери най- тежката мярка на процесуална насила „ задържане под стража “ на 17-годишния Кристиян Т., упрекнат в опит за ликвидиране на охранител пред дискотека Гетсби във Варна , осъществен в съучастничество с друго лице, което към момента се търси, научи Moreto.net. 

Защитата изиска по-лека мярка за неотклонение – слагане под образователен контрол или от родителите, или от администрацията на възпитателно заведение, или от Детска педагогическа стая. Адвокатът на Кристиян уточни, че са минали съвсем 3 месеца от задържането му, като за това време с него не са били осъществявани никакви следствени дейности.

От прокуратурата възразиха, че поради няколкото други регистрации на малолетния Кристиян е явно, че родителите му не са били в положение да се оправят с противообществените прояви на детето си, написа Moreto.net.

След като изслуша страните, Варненският областен съд остави без почитание настояването на отбраната за подмяна на постановената мярката за неотклонение „ задържане под стража “ с по-лека, защото в досъдебното произвеждане са налице нови условия подкрепящи първичният избор на мярка за неотклонение на ВОС. 

Припомняме, че съгласно обвиняването, на 28.01.2018г. десетокласникът взел участие в спор, който прераснал във физическа кавга сред няколко души. Охраната на цялостния с над 400 души нощен клуб се принудила да изведе младежите на открито. Така се стигнало до сдърпване с 36 годишния охранител Армен А., който съгласно обвиняването бил намушкан с нож сред 10 и 15 пъти в крайници и гърдите, като един от прорезите бил в региона на сърцето. Бързата интервенция на лекарите избавила живота на Армен. 

От извършените разпити досега в досъдебното произвеждане, очевидците показват като директен причинител пълнолетния Галин М., който сега се търси. Обвинението към 17-годишния възпитаник е, че той държал гарда, до момента в който Галин нанасял ударите с нож. 

Според прокуратурата, въпреки и малолетен, Кристиян е могъл да схваща свойството и смисъла на осъщественото и да управлява постъпките си. 

Престъплението, в което е упрекнат младежа е тежко по смисъла на закона. Предвиденото наказване е същото като за довършеното закононарушение, като се взема поради степента на реализиране на желанието и аргументите, заради които закононарушението е останало незавършено.

Наказателният кодекс планува „ отнемане от независимост “ за период от 15 до 20г., пожизнен затвор или пожизнен затвор без право на подмяна. Поради непълнолетието си, Кристиян може да бъде осъден с „ отнемане от независимост “ от 2 до 10 години. 

Уточняваме, че най-тежката мярка за процесуална насила се дефинира за малолетни в изключителни случаи. 

Определенията на Окръжен съд – Варна могат да бъдат обжалвани и протестирани пред Апелативен съд – Варна.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР