Снимка БулфотоОколо 150 000 гласа ще осигурят на партиите участие

...
Снимка БулфотоОколо 150 000 гласа ще осигурят на партиите участие
Коментари Харесай

12 000 евро заплата за евродепутат, трябват му 150 000 гласа

Снимка Булфото

Около 150 000 гласа ще обезпечат на партиите присъединяване в разпределянето на евромандатите, предвижда пред " Труд " специалистът по избори проф. Михаил Константинов.

 
Според него този път интензивността ще е по-висока от тази през 2014 година, когато гласоподаваха 2,3 млн. българи. Годишната заплата на евродепутат е към 150 000 евро.
 
Проф. Михаил Константинов изясни, че съгласно него в идващия европарламент ГЕРБ още веднъж ще имат шестима представители, Българска социалистическа партия – петима, Движение за права и свободи – трима, патриотите – двама и градската десница – един.
 
В момента в Брюксел ГЕРБ имат шестима депутати, Българска социалистическа партия – четирима, Движение за права и свободи – четирима, обединението ББЦ-ВМРО-ЗНС-Гергьовден – двама, а разпадналият се Реформаторски блок – един.
 
Интригите към водачите на листите започнаха още през есента. Най-публични станаха разногласията и подмолните номера в левицата и при патриотите. В Българска социалистическа партия шумът е към това, дали ръководителят на ПЕС и някогашен водач на социалистическата партия, Сергей Станишев още веднъж ще бъде отпред на алената листа.
 
Социалисти разясниха, че на никой от сегашните червени депутати в Брюксел не му се потегля оттова. Деница Златева и Кристиян Вигенин също гледали към Брюксел.
 
При Обединените патриоти също има драма с лидера на листата. От Вътрешна македонска революционна организация са безапелационни, че Ангел Джамбазки би трябвало да остане на челно място. Хората на Валери Симеонов от НФСБ към този момент не са декларирали никакви искания по тематиката листи за Екологичен потенциал. Патриоти настояват, че Волен Сидеров имал предпочитание да оглави евролистата. Самият Сидеров отхвърли. Все още обаче няма изясненост дали Обединени патриоти ще се явят на вота през май в същия формат, или " Атака " ще потърси нов съдружник.
 
Очакванията в ГЕРБ са, че двама от сегашните евродепутати на Бойко Борисов да се разделят с Брюксел – това са Владимир Уручев и Асим Адемов.
 
Все още няма изясненост кой ще е лидер на листата. Вече са завъртя името на Лиляна Павлова, която при всички социологически проучвания бе от министрите с най-голям рейтинг. Сегашният еврокомисар Мария Габриел също била вероятен вид за челното място.
 
Основната месечна заплата на всеки евродепутат е 8020,53 евро. Допълнителното заплащане за наличие е 306 евро дневно, което за към 15 работни дни, значи по още 4590 евро на месец. Това прави общо 12 610,53 евро заплата на месец или към 105 евро на час.
 
Всеки евродепутат получава настрана и по 21 379 евро месечно. За разноски за личен състав. С 25% от тези пари могат да се разплащат разнообразни услуги, употребявани от евродепутата. Признати офис разноски за година са 4230 евро.
 
Статистиката сочи, че пътните разноски за всички събития като пленарни сесии, срещи на комисии, срещи на политически групи: самолетни билети, билети за трен, разноски за пътешестване с автомобил до 1000 км на събития, са към 4000 евро на месец.
 
А разноски за пътешестване отвън Европейски Съюз – 4264 евро на година или 355,33 евро на месец.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР