снимка БулфотоНе е справедливо роднините, които отглеждат деца с тежки

...
снимка БулфотоНе е справедливо роднините, които отглеждат деца с тежки
Коментари Харесай

Диана Ковачева: Не е справедливо децата с тежки увреждания да взимат по-малко пари, ако са гледани от роднини

снимка Булфото

Не е заслужено роднините, които отглеждат деца с тежки увреждания, да получават доста по-малко пари спрямо родителите на такива деца. Става дума за подрастващите, които са с 90 и над 90% тип и степен на увреждане.

„ Става въпрос за поправяне на една дискриминационна процедура във връзка с деца с 90 и над 90 на 100 тип и степен на увреждане, които, когато се отглеждат в биологичните си фамилии получават месечни помощи в размер на 930 лева, а когато се отглеждат в приемни фамилии или при фамилии на близки и родственици - баби, дядовци, лели, чичовци и други, получават едвам 490 лева - член 61, алинея 15, т. 1 и член 61, алинея 16, т. 1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 година “, аргументира настояването си Ковачева в прессъобщение, изпратено до медиите.

Тя е изпратила рекомендация до министъра на труда и обществената политика Деница Сачева и до ръководителя на парламентарната комисия по труда, обществената и демографската политика доктор Хасан Адемов, в която упорства в започналата  процедура по приемане на бюджета за идната година, да бъде открито заслужено решение за размера на месечните помощи, отпускани за развъждане на дете с трайно увреждане до 18-годишна възраст и до довеждане докрай на междинното му обучение, само че не по-късно от 20-годишна възраст - член 8д, алинея 2 от Закона за фамилни помощи за деца.

По информация от Агенцията за обществено подкрепяне се касае за 100 деца с над 90 на 100 тип и степен на увреждане и за 155 деца с избрани сред 70 и 90 на 100 тип и степен на увреждане, за които ще са нужни в допълнение близо 600 000 лева за година.

„ Гражданите са недоволни, че без значение от тежкото състояние на настаняваните деца с увреждания, които са с избрани 90 и над 90 на 100 тип и степен на увреждане или степен на трайно понижена продуктивност и потвърдените им потребности, фамилиите на роднините или околните се оказват сложени в по-неблагоприятно състояние от биологичните фамилии “, аргументира тезата си омбудсманът, тъй като помощта е ориентирана към самите децата с увреждане, а не към този, който ги отглежда.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР