Снимка БулфотоНай-голямата опасност от епидемията от свинска чума всъщност е

...
Снимка БулфотоНай-голямата опасност от епидемията от свинска чума всъщност е
Коментари Харесай

Как да съхраним свинското от изкланите прасета, без да се отровим с бацил, причиняващ мъчителна смърт

Снимка Булфото

Най-голямата заплаха от епидемията от свинска чума в действителност е при съхраняването на наложително закланите свине, защото може да се образува ботулинов токсин в месото, написа trafficnews.bg .

Това е така наречен ботокс, с който някои дами си опъват набръчканата кожа. Ботулиновият токсин е мълниеносна отрова за нервната тъкан. Ефектът върху лицето се образува, като се сковават част от мимическите нерви. Затова въпросните дами наподобяват като посмъртни маски. Ако ботулинов токсин се погълне, се умира бързо и трудно.

Това може да се случи, в случай че месото се замърси с ботулинов микроб и се остави в анаеробна среда, в която той да се развие и отдели токсини.

Опасността от ботулиновия токсин е голяма, тъй като даже напълно дребни количества от него са смъртоносни, а може продуктите, инфектирани с него, да нямат смяна във външния тип.

По принцип бацилът се съдържа в почвата. Той е доста сензитивен на термична обработка и най-хубавият метод е месото да бъде добре обработено. Но защото се развива в анаеробна среда, е значимо да се обезпечи и О2.

Тъй като ветеринарите не предлагат заледяване поради вируса на африканската чума, най-вероятно месото би трябвало да се трансформира в консерви. Въпросът е кой е безвредният метод, тъй че хем вирусът на чумата да не се популяризира, хем хората да не се отровят от ботулинов токсин. Най-простият съвет е месото да се стерилизира в буркани, като авансово се изпържи или свари добре, само че нарязано на дребни части.

Те са основният миг, тъй като се подсигурява, че не остават пространства, които не получават задоволително термична обработка и в които бацилът е загнезден. Тоест наблегнете на предварителната обработка. След което стерилизирайте повече. Т. нар. бомбаж - когато капачките се надуят и стерилизацията не е добре осъществена, може да ви избави живота, въпреки че ще би трябвало да изхвърлите месото. Бомбажът не е директно обвързван с ботулиновия микроб, а с други микроби, и даже да наподобява добре, въпросната консерва може да има ботокс.

В момента хората избират да замразят месото и да го стерилизират в късната есен, когато е студено, тъй като в този момент от високите температури се нарушавал вакуумът на капачките и консервите се разваляли.

Удачно е в този миг да се предлага консервиране в тенекиени консерви, само че не е ясно има ли такава услуга на всички места. Но даже замразено, към месото би трябвало да се ползват същите ограничения и наесен и на зима. Трябва да му се обезпечи пълноценна термична обработка, т. е. да бъде нарязано на дребни части. Ако се обработва смляно, да не бъде полусурово. Екстреното кръвопролитие основава предпоставки за замърсяване с клостридиум, по тази причина би трябвало да се завишат общите хигиенични правила при потреблението, тъй като африканската чума не е рискова за индивида, само че има доста други неща, които могат да бъдат смъртоносни.

Всъщност най-често документираните случаи на ботулизъм у нас са от обработени дебели меса - шунки, пресни колбаси, пушена риба звук и други. Заради размера им те не могат да получат задоволителна термична обработка, въпреки на външен тип да наподобяват добре.

Най-сигурно е да се направи това, което във френската кухня се назовава конфи

Малки части месо, които се пържат дълго и след това дълго се стерилизират в буркани. Варенето би трябвало да продължи най-малко 2 часа и самите буркани да са добре покрити с вода.

Другият значим миг, който се подценява, е обикновената хигиена. Всички неща, които вземат участие в приготвянето на консервата, би трябвало да бъдат добре почистени, да не се позволяват нечисти подправки или вода. Самото месо да бъде добре измито и подсушено. Съдовете, в които се подготвя продуктът, също би трябвало да са безупречно чисти.

От БАБХ също предлагат затваряне в буркани и стерилизиране на месото за най-малко 2 часа. От организацията показват, че в случай че месото е от инфектирано прасе, замразяването във фризера не унищожава чумата. От БАБХ показват, че няма ограничавания месото да се сготви незабавно след заколване на прасето.Професор по месо: Сурово се вари.

Когато свинското се поставя сурово в буркани, би трябвало да се вари в продължение на 2-3 часа. Добре е след няколко дни да се направи повторна дезинфекция.

Това предложи проф. Стефан Драгоев, експерт по месо и риба в Университета по хранителни технологии в Пловдин.

“Ако месото пък е минало предварителна топлинна обработка - пържене или варене, задоволителни са 30 минути при за дезинфекция ”, сподели проф. Драгоев. И добави, че вирусът на африканската чума умира при високи температури.

“По-продължителното варене се предлага и поради другите рискови бактерии в месото, за които забравихме около чумата по свинете ”, посочи ученият.

Какво вършат засегнатите стопани, прочетете ТУК

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР