Снимка БулфотоНавлизаме в нов период на развитие - и на

...
Снимка БулфотоНавлизаме в нов период на развитие - и на
Коментари Харесай

Сергей Станишев: Европа и България навлизат в нова епоха. Подмениха свободата с робство и феодални отношения

Снимка Булфото

Навлизаме в нов интервал на развиване - и на Европа, и на България, съобщи ръководителят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев на обичайна си среща с публицисти при започване на годинта, съобщи offnews.bg.

2018-та беше година на митинги. Но до момента изглеждаше, че при всяко напрежение може да се откри технократско решение. Това време обаче свърши и който не го схваща, ще допусне огромна неточност, коемнтира Станишев. Според него в този момент към този момент идва времето на реидеологизцията и левицата, която той управлява, ще се опре на най-традиционните си полезности - независимост, бртство и тъждество.

Десницата подмени свободата с подчинението. Фетишизира пазарите, с цел да оправдае заробването на хората. Подмени равенството с феодални връзки, със взаимозависимост от патрони. Зачеркна братството.

Станишев регистрира, че напоследък границите сред левите и десните са били доста замъглени и разгласи, че в този момент най-голямото предизвикателство за левицата е да е притежател на смяната.

Евроизборите са решителна стъпка към това. При положително показване на левите, те имат късмет да образуват необятна коалиция, която да предложи ръководител на Еврокомисията. Кандидатът на ПЕС за този пост е холандецът Франц Тимерманс, който сега е заместител на Жан-Клод Юнкер.

Евроизборите са значими и за политическото развиване на България. При триумф на Българска социалистическа партия се усилва шансът от предварителни парламентарни избори. Успех на ГЕРБ ще значи още по-голямо подсилване на ръководещата партия в локалната власт на изборите есента, предвижда Станишев, въпреки да посочи, че скоростта, с която ръководещите влизат от скандал в скандал изненадва и самия него.

Станишев отговори прекомерно дипломатично на въпроса по какъв начин би реагирал, в случай че не е лидер на листата на Българска социалистическа партия или в случай че даже въобще не е в нея.

Не се усещам изолиран. Преди два дни бях на съвещание в Българска социалистическа партия, видях доста другари и прелестно отношение към мен. Аз съм благополучен човек - толкоз години откакто към този момент не съм ръководител на Българска социалистическа партия, се веселя на доста положително отношение, не всеки някогашен ръководител има този късмет, сподели той и прикани да изчакаме партията му да премине всички демократични процедури, които са планувани за реденето на листите.

Станишев похвали Българска социалистическа партия, че платформата й е добре уравновесена, а някои от концепциите в нея - да вземем за пример комисар по демографията, могат да станат европейски политики.

Българска социалистическа партия няма различен път, с изключение на да пази близки връзки с ПЕС, разяснява той въпроса дали политиката на българските социалисти се разминава с тази на европейските. Помните с каква поддръжка пристигна на власт СИРИЗА. И незабавно по-късно десните се пробваха да извадят Гърция от Еврозоната. Откъде мислите, че откри поддръжка Ципрас? От социалистите, несъмнено. Ние блокирахме тези хрумвания. Какво би правила Българска социалистическа партия, в случай че ръководи и няма поддръжката на ПЕС, риторично запита той.

Станишев подсети, че незабавно след изборите ще се водят договаряния за мандата на Европейската комисия и за политиките, които Европейски Съюз ще следва в околните години.

Лидерът на ПЕС очерта и най-големите опасности, които вижда в международната политика. Според него има индикации за стесняване на стопанската система и даже към този момент се приказва за нова финансова рецесия. Но най-големият проблем е непредвидимостта, основно поради комерсиалните войни, които Съединени американски щати водят с Европа. Другият огромен проблем съгласно Станишев е новата вълна на милитаризация, усилването на превъоръжаването в Съединени американски щати и Русия и взаимните военни маневри на Русия и Китай.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР