снимка: БулфотоНа по-обобщаващия въпрос Според Вас лично как ще се

...
снимка: БулфотоНа по-обобщаващия въпрос Според Вас лично как ще се
Коментари Харесай

Проучване от агенция Тренд: Половината българи са против приемането на еврото

снимка: Булфото

На по-обобщаващия въпрос " Според Вас персонално по какъв начин ще се промени България при приемане на еврото? " 19% дават отговор " към по-добро ", 47% " към по-лошо ", 15 на 100 споделят, че нищо няма да се промени, 19% остават без ясна позиция.

Цели 58% от българите не поддържат въвеждането на еврото като публична валута в страната. Това демонстрира изследване, направено от организация " Тренд " особено за финансовия конгрес NEXT DIFI 2021, проведен от b2b Media за пета поредна година.

Допитването е извършено през септември тази година и демонстрира, че все още едвам 21% от българите утвърждават промяната на лв.. 21 на 100 са дали отговор, че не могат да преценяват, написа money.bg.

Допитването включва и детайлни въпроси, свързани с еврото и последствията от неговото вероятно приемане като национална валута. По два от тях има изрично изразена позиция на болшинството от запитаните - цели 71% считат, че въвеждането на единната европейска валута ще докара до повишение на цените в България.

65 на 100 са на мнение, че страната не дава задоволително информация за последствията от приемането на новата валута. Това е и един от най-ключовите фактори, защото по множеството от заложените въпроси близо една трета от хората нямат позиция.

27% считат, че страната ни е задължена да влезе в еврозоната, само че 44 на 100 не са съгласни с това умозаключение.

Близки са мненията по това дали България ще се интегрира по-пълноценно в Европейски Съюз с въвеждането на еврото. Над 40% смятат, че това ще се отрази по-скоро отрицателно на българската стопанска система. Само 15 на 100 са съгласни с изказванието, че присъединението към еврозоната ще понижи лихвите по заемите. 46% считат противоположното, а 39 на 100 не могат да преценяват.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР