снимка БулфотоМножеството рестрикции, наложени от различните държави заради коронавируса, пряко

...
снимка БулфотоМножеството рестрикции, наложени от различните държави заради коронавируса, пряко
Коментари Харесай

България загуби най-големия си чуждестранен инвеститор

снимка Булфото

Множеството рестрикции, наложени от другите страни поради ковид, директно се отразиха на приходите на българите зад граница. Справка сочи, че през 2020 година парите, изпращани в страната от български емигранти, са се сринали със 72% до едвам 339,4 милиона евро. За съпоставяне – през 2019 година са изпратени 1,219 милиарда евро, оповестява Investor.bg. след инспекция в осведомителните масиви на Българска народна банка. През същата 2019 година преките  задгранични вложения у нас са били с близо милиард евро по-малко от емигрантските пари, написа.

Подобен спад е без аналог за последните 10 години, откогато банката разгласява настоящи данни. Дори международната финансовата рецесия, провокирана от срутва на Lehman Brothers Holdings Inc. през 2008 година, не е предизвикала такова понижение на прехвърлянията от работещите зад граница. Нещо повече – до предходната година наклонността бе към трайно и непрестанно нарастване.

През декември гастербайтерите са пратили в България едвам 11,9 млн. лева, което е с 82,3 млн. лева по-малко по отношение на същия месец на 2019 година Данните на Българска народна банка демонстрират, че понижението е фрапантно през всички месеци от 2020 година след януари и февруари, когато преводите са на обичайните си равнища от към 90-98 млн. евро.

Парите, които адресирам емигрантите, не се преглеждат като вложения и нямат принадена стойност. Те обаче се вливат непосредствено в потреблението – с тях се заплащат сметки за ток, вода, парно, такси за образование, купуват се медикаменти, предмети за бита и доста други. Негативният резултат от това непърва ще се усеща.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР