Снимка БулфотоМалко повече от пет месеца остават до изпитите в

...
Снимка БулфотоМалко повече от пет месеца остават до изпитите в
Коментари Харесай

От тази година - национално външно оценяване и за десетокласниците

Снимка Булфото

Малко повече от пет месеца остават до изпитите в края на 10-ти клас, заяви бТВ.

На националното външно оценяване, което се организира тази година за първи път, ще се явят всички десетокласници. Над 51 000 възпитаници в цялата страна ще държат изпитите през юни.  Задължителни са тези по български език и литература и по математика. По предпочитание десетокласниците могат да се явят и на изпит по непознат език и цифрови компетентности. Получената оценка ще има тежест единствено за учениците от обединените учебни заведения, които са до 10-ти клас. Те са общо 68 в цялата страна. С оценката те ще аплайват в друга гимназия до 12-ти клас.

От две години учебното заведение във врачанското село Баница е обединено, в него се учи единствено до десети клас. Резултати от двата изпита ще се впишат в удостоверението за приключен първи гимназиален стадий. От тях ще зависи и дали ученикът ще запише 11 клас в определено учебно заведение. „ Най им е мъчно членуването и от пунктуационната норма слагането на запетаи, там бъркат най-често, само че ще се опитаме да преодолеем тези пропуски ”, споделя учителката по БЕЛ – Соня Михайлова. Снежина е измежду положителните възпитаници, само че все пак се тормози. „ Знам, че това ни е решителен изпит, от него зависи дали ще продължаваме напред, в случай че не го вземем него, няма накъде ”, счита Снежина. 

Основната компликация идва от това, че за съвсем всички  възпитаници тук българският не е майчин език. „ Да доближат десети клас, за тях е цяло мъжество, защото етническите особености допускат те по-рано да приключат с образованието си в учебно заведение ”, отбелязва Теменужка Томчовска, шеф на ОУ " Христо Ботев ". 

Оценяването ще се прави по точки. Учениците ще имат късмет да продължат в 11 клас, даже в случай че изкарат 0 точки. „ Ще образуват бал, който ще бъде с съставни елементи от предметите, с които аплайват, само че от изпита ще имат нула точки. За всички останали десетокласници оценката няма да има тежест ”, изясни пред БТВ Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката. 

Промени има и при седмокласниците. Те ще би трябвало да договарят и материала от шести клас по литература. Догодина изпита по литература за седми клас ще включва и материала от пети. Традиционно изпитите на учениците се организират преди лятната почивка. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички прав
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР