снимка БулфотоЛокдаунът е абдикация от отговорността за живота и парите

...
снимка БулфотоЛокдаунът е абдикация от отговорността за живота и парите
Коментари Харесай

Кузман Илиев: Локдаунът е абдикация от отговорността за живота и парите на хората

снимка Булфото

Локдаунът е абдикация от отговорността за живота и парите на хората. Това разяснява във Facebook икономическият анализатор Кузман Илиев, съобщи:.

Ето какво написа той: 

" Да спрем за секунда и да помислим за логиката на „ затварянето “. Ясно е какво споделят лекарите, когато ги попитат какво да се прави. Те виждат гибелта в очите. Този път по-често. Те са на ръба на силите, има дефицит на материали и кревати, на личен състав. А който не почита лекарите, няма разсъдък и сърце - всеки е имал здравословен проблем, а навременната интервенция на влиятелен доктор и добра дума са му вдъхнали кураж. Вероятно даже са го избавили, излекували са го.

Въпросът е, че обществената политика не е медицина. Нейните решения касаят всички публични системи. Затова тя би трябвало да стъпва на грижата за здравето, само че и на духа на правото, логиката, стопанската система, логиката на психиката. Просто средата, която политиката основава, касае всички. И би трябвало да се вземат доста фактори поради, когато се основава тя.

Затова и ние избираме „ политици ” - с цел да носят тежката отговорност, която тази комплицирана и спорна активност предпоставя. Проблемът е, че световно се трансферира отговорността на лекарите. А нито някой ги е избирал за тази характерна задача, нито те имат метода за правене на обществена политика. В този смисъл да бъде хулен щабът е безпочвено. Не той е отговорен и не той носи действителната отговорност.

И в този момент: стигаме до същината. Какво би трябвало да вземат поради моментно ръководещите? Не е ли здравето на жителите най-важното - пък след това покупки, заведения за хранене, спорт и прочие. Този мироглед постоянно се поддържа от хора със „ предпазени “ приходи - работещи в онлайн среда, в държавната администрация, или хора с пари. Много пари. Те не одобряват второ мнение. Здравето на първо място, упорстват те - нищо, че то очевидно не се усъвършенства със затварянето. Дори в противен случай - здравният статус трайно се намалява.

Но здравето ли е най-важното фактически? В логическата подчиненост на живота здравето обаче е на второ място. Повтарям - здравето идва едвам на второ място. На първо е оцеляването и подсигуряването на живота. Може да си жив, без да си здрав, само че противоположното - не е допустимо.

За да поддържаш живота имаш потребност от калории, вода, слънце, заслон, придвижване, обществена среда, с цел да си душевен постоянен. Тези неща не са даденост. Затова и когато се написа Конституция в нея се залага правото на живот и частна благосъстоятелност. Без право да притежаваш себе си, без право да се трудиш и да ползваш плодовете на труда ти - няма по какъв начин да поддържаш живота. Едва на следващ стадий идва здравето - качеството на този живот.

Днес икономическата система е комплицирана. Размяната сред хората е опосредена от парите. Затова и не си даваме сметка какво всъщност значи локдаунът. Но да си представим, че пари нямаше. Размяната е директна - бартер, - а всеки използва каквото самичък си създаде, така наречен автаркия. Живееш в пещерата, а с цел да ядеш, излизаш, хващаш дивеч, береш корени и плодове и се прибираш.

Сега си представете, че на открито се появи рискова болест или заболявания. Както в действителност постоянно е било в историята. Щаб няма - волю-неволю, излизаш. Да, пазиш се, миеш се, в случай че намериш река, оглеждаш се за хищници. Но въпреки всичко излизаш, в противоположен случай умираш от апетит. Изглежда разумно, нали?

Но през днешния ден сякаш тази логичност е изчезнала. Де факто е неразрешено да излезеш от пещерата - не можеш да отидеш на работа. Или да отвориш ресторанта или фитнеса си. Неограничено във времето. Вероятно с години. Но токът, водата, парното, хлябът, наемът, връзките - те не идват безплатно. Че има и налози, осигуровки и такси, за поддържане на обществената сфера. Следователно би трябвало да предложиш нещо, с което да генерираш приход, с който да покриеш тези разноски. И това е неизбежна нужда, не волност. Трябва да излезеш от пещерата. Но е неразрешено. Параграф 22, чиста проба.

Защо? Защото обществената политика се е провалила в даването на услугата „ здраве “. Често в такива случаи страната не прави нищо да усъвършенства услугата си, а желае стесняване на търсенето ѝ - в тази ситуация здравна грижа - от жителите. И постанова локдаун, с цел да понижи „ натиска “ върху лечебните заведения. Но със възбраната да се излезе от пещерата, страната нарушава право номер едно - правото на живот и неговото поддържане. Удря по-голямата полезност за сметка на безумно значима, само че логичен вторична.

Не прекъсването на стопанската система, а бърза метаморфоза на работата в публичното опазване на здравето. Приоритизиране на разноски, ориентирани към кревати и запас за спомагателни санитари. В Германия даже вкарваха китайски лекари. В Швеция нямаше крути затваряния, имаше значително инфектирани, само че доста ниска смъртност. Това е по този начин, тъй като шведите са здрави, а през последния век са основали стопанска система и компании, които диктуват трендовете из целия свят. По-бедните страни, заплащат по-голяма цена за локдауна. Българите са застаряващи, с висок % на диабет, сърдечно-съдови болести, недолекуване и незадоволителна профилактика. А това в композиция с вируса води до високата смъртност. С ограничения като затваряне тези проблеми се обострят, а изпреварващият напредък се отсрочва. Днес плащаме цената на грешките в предишното, през днешния ден слагаме основите на бъдещето.

Здравето и образованието са задания и отговорност на обособения човек. Държавата и обществената политика целят да ги доставят - само че постоянно без триумф. Както като количество, по този начин и като качество. Затова, както поучават положителните лекари, би трябвало да вършим извършения, да вземаме витамини, да заобикаляме сладко и наситени мазнини, да сме положителни и да споделяме между тях, спазвайки хигиена и отдалеченост. Повишавайки по този метод имунитета и съпротивителните сили на организма.

В никакъв обаче този неуспехи на обществената политика не трябва да са за сметка на най-висшето право - това над самите нас и собствеността ни. Просто тъй като когато нарушаваме логиката на живота - рано или късно напълно логичен ще си понесем следствията. "

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР