снимка: БулфотоЛекарите, които откажат да лекуват пациенти амбулаторно, ще бъдат

...
снимка: БулфотоЛекарите, които откажат да лекуват пациенти амбулаторно, ще бъдат
Коментари Харесай

От Здравното министерство: Безплатни лекарства за хората, които се лекуват в домашни условия

снимка: Булфото

Лекарите, които откажат да лекуват пациенти амбулаторно, ще бъдат глобени.

1301 са новите случаи на инфектирани с ковид през днешния ден. Скокът на заболелите постанова увеличение на леглата за Коронавирус болните. София, която е в оранжевата ще разполага с общо 552 кревати за лекуване на вируса, разпределени в 16 лечебни заведения. От здравното министерство оповестиха, че с цел да понижат натиска върху лечебните заведения ще предложат пакет за лекуване на ковид в кабинетите на персоналните лекари, педиатрите и експертите по вътрешни заболявания. Ще има и безвъзмездни медикаменти за хората, които се лекуват в домашни условия.

В " Александровска " болница сега има общо 10 кревати за лекуване на ковид. Половината са за неусложнени пациенти и са заети.

" Реанимационните кревати за наши пациенти с интензивно лекуване са на 90% заети. Ежедневно през незабавния център минават по 10 пациенти с коронавирусна зараза. Определено се усеща четвъртата вълна на коронавирус ", сподели доктор Петър Грибнев - зам.-директор на УМБАЛ " Александровска ".

В " Александровска " на следващия ден ще бъдат разкрити още 30 Коронавирус кревати. Тя е измежду петте столични държавни лечебни заведения, които ще поемат най-вече пациенти с ковид в оранжевата зона, предава Българска национална телевизия.

" Персоналът е може би главният проблем за нас като ръководство на болничното заведение, защото доста мъчно се стимулират хората. Знаете изискванията са доста тежки ", доктор Петър Грибнев - зам.-директор на УМБАЛ " Александровска ".

Желаещи да работят в коронавирус бранша, който ще отвори на следващия ден, има. От здравното оповестиха, че ще бъдат обезпечени спомагателни количества ремдесивир и други стратегически лекарства за лекуване на ковид.

А с цел да бъде понижен натискът върху лечебните заведения се планува по-леките случаи да се лекуват в доболничната помощ. За задачата се създава спомагателен пакет, услуги, които ще се заплашат от здравната каса.

" Ще включва 2 до 3 прегледа, които ще се заплащат. Още не е контрактувана цената, ще се заплащат проучванията отвън всевъзможни регулативни стандарти ", сподели доктор Димитър Петров - длъжностен зам.-министър на опазването на здравето.

Темата е разисквана със сдружението на общопрактикуващите лекари през вчерашния ден.

" Договорености не са реализирани. Не могат да се извършат такива визити вкъщи и не могат да се правят и такива операции ", сподели доктор Гергана Николова - общопрактикуващ доктор.

Не е ясно по какъв начин ще се подсигурява здравето на пациентите без коронавирус, които чакат пред кабинетите на персоналните лекари. Не е конкретизирано и по какъв начин карантинираните инфектирани с коронавирус ще могат да вървят на прегледи и проучвания. А хората, които се лекуват в домашни условия ще получават гратис част от медикаментите за коронавирус.

Ще се опитаме да го решим без рецептурна брошура. Това е еднократна рецепта. По преценка на лекуващия доктор всеки, който се лекува амбулаторно може да му се изпише нужната терапия от този набор от лекарства, не е казано, че всички би трябвало да ги пият, сподели доктор Димитър Петров - длъжностен заместник-министър на опазването на здравето.

Лекарите, които откажат да лекуват пациенти амбулаторно, ще бъдат глобени.

Ако лекари откажат да лекуват по този метод коронавирус пациенти ше им се спрат хилядата лв. в допълнение, защото те явно не желаят да работят с коронавирус пациенти няма защо да ги получават, сподели доктор Димитър Петров - длъжностен заместник-министър на опазването на здравето.

Методиката за възнаграждение за работата в неподходящи условия е изменена от юли. Цените са напълно разнообразни и от първи юли това не са хиляда лв., сподели доктор Гергана Николова - общопрактикуващ доктор.

За да влезе в действие амбулаторната процедура е належащо сключване на анекс към рамковия контракт сред Лекарския съюз и Здравната каса. Според служебният здравен министър плановите интервенции в лечебните заведения не би трябвало да бъдат спирани.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР