снимка БулфотоКовид изобщо не си е отишъл. Това коментира проф.

...
снимка БулфотоКовид изобщо не си е отишъл. Това коментира проф.
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Болните са малко, но не си въобразявайте, че К19 с е отишъл

снимка Булфото

Ковид въобще не си е отишъл. Това разяснява проф. Тодор Кантарджиев.

287 са новите случаи на ковид у нас. Положителни са 2.1% от направените теста,  демонстрират данните на ЕИП. Кюстендилска област е пред основаване на групов имунитет откакто огромна част от популацията се е срещало с ковид през последната половин година. 

" Областите с по-висок имунизационен обсег е с по-слабо разпространине. Така е в столицата. Това са радващи неща, само че да не мислим, че COVID-19 си е отишъл. Сега сме в внимателен миг. Посланието ми е хората да се имунизират против вируса ", разяснява пред bTV шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев. Той изрази терзание, че се имунизират по 20 хиляди души дневно. По думите му всекидневно би трябвало да се ваксинират по 40 хиляди.

" Ваксинирайте се, това е най-важното ", прикани проф. Кантарджиев. Той насочи и зов към общопрактикуващите лекари да пропагандират възрастните хора да се имунизират и както в София се прави имунизация навън, да се прави и в другите градове.

Според него ниският дял на искащи хора да се ваксинират против COVID-19 е разследване на говоренето против имунизациите и това, че маските не пазят и изобщо, че нямало вирус.

" Най-важно е да не се позволява влизането на нови  разновидности на вируса от други страни ", изясни още шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Той изрази терзание, че в центъра се пращат малко проби от заболели с COVID-19 за секвениране. " Малко секвениране се прави в този момент. Това е притеснително. Трябва да се секвенират материалите на болните  от чужбина, по какъв начин и тези, които лежат повече от 10 дни в болница. Казвам го на сътрудниците, само че... Проблемът е, че малко проби се пращат към центъра ", изясни проф. Кантарджиев.

Той изясни още, че към този момент с имунизацията на Pfizer може да се имунизират и деца над 12 годишна възраст. По думите му това ще стане допустимо и у нас, когато бъде изменена късата характерност на продукта. " Проучванията демонстрират, че децата имат като цяло  по-мощна имунна система и поради това ще имат по-мощна отбрана против вируса. Това е с помощта на лекарите от Израел, където са почнали изследванията на тази ваксина ", изясни още професорът.

Според него персоналният образец и говоренето за ваксини е най-хубавия метод хората да се имунизират.

Той изясни още, че не изпитва терзание да ревизират работата му. Според него е видно за цялото общество, че тя е свършена добре. " Ако предходната година април имахме по 5 хиляди заболели дневно, щеше да колабира здравната система, щеше да е за сметка на десетки хиляди умрели... Тогава още нямаше лаборатории, маски и подготвени лекари ", разяснява още проф. Кантарджиев и добави, че е можело диалогът да е " по-интересен и за жал за сметка на няколко десетки хиляди умряли ".

Кантарджив разяснява и имунизационните документи. Те се издават след сложена едвам или две дози на ваксина и изясни, че го издава персоналният доктор или този, което е направил последно апликация.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР