Снимка: БулфотоКомисията по конституционни и правни въпроси не прие доклада

...
Снимка: БулфотоКомисията по конституционни и правни въпроси не прие доклада
Коментари Харесай

Комисията по правни въпроси не прие доклада на Иван Гешев

Снимка: Булфото

Комисията по конституционни и правни въпроси не одобри отчета на основния прокурор Иван Гешев за активността на Бюрото по отбрана. На съвещанието на комисията се появи и самият той.

Днес тя преглежда отчета му за Бюрото по отбрана по използване на Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане от 01.01.2020 година до 30.06.2021 година, оповестява " OFFnews.

В коридорите основният прокурор сподели, че през днешния ден сутринта е получил покана да се яви, с цел да показа отчета.

По-рано през днешния ден, ръководителят на комисията Андрей Михайлов, пък съобщи, че надали Гешев ще участва на съвещанието, а е по-вероятно да изпрати негов заместител.

The Gorgeous Praha

Copy video url
Play / Pause
Mute / Unmute
Report a problem
Language
Mox Player
ADVERTISEMENT
Според основния прокурор подготвяното от народните представители връщане на Бюрото от прокуратурата в Министерството на правораздаването ще докара до " проблеми в битката с престъпността ". По думите му се готви заличаване на Бюрото и професионалния му потенциал, ще бъдат застрашени защитавани и охранявани лица, а изгода ще имат " мафията и проведената престъпност ", a цената ще платят българските жители. 

" Не се колебая в правораздавателната система, само че Министерство на правораздаването е част от изпълнителната система ", акцентира Гешев.

" Тази работа е извънредно ефикасна и ефикасна ", сподели основният прокурор във връзка работата на бюрото.

По думите му след актуализацията на бюджета и пенсиите, като най-големи цели в страната, са се наредили премахването на защитата на основния прокурор и магистратите, както и премахването на профилирания съд и прокуратурата. 

Главният прокурор сподели още, че знае, че Бюрото охранява един предпазен очевидец по делото против обвинения и укриващ се в чужбина предприемач Васил Божков. За предходната година са били охранявани 20 души, като някои лица са отказали защита. Той акцентира още, че полицейските функционалности на Бюрото са били доста по-малк

По време на второто чуване на основния прокурор в комисията и ръководителят на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов изиска думата, с цел да зададе въпрос на Гешев. Той я получи, само че решението на ръководителя на комисията Андрей Михайлов (депутат от ИТН) беше разкритикувано от част от депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи. 

Цветан Енчев от Движение за права и свободи пък изиска " да изключим персоналния детайл ". Михайлов го отвърна с думите, че всички народни представители могат да се включват в съвещанията и единствената разлика с членовете е правото им да гласоподават. 

Така Йорданов взе думата и сподели: 

" Г-н Гешев, осъзнавате ли в каква обстановка поставихте себе си и прокуратурата? На вас законът ви разрешава да „ опаковате ” в законова обвивка влизането в Президентството и че Бюрото за отбрана на очевидците ви е преторианска армия. Заради това шест месеца имаше митинги. "

Гешев пък сподели, че при нахлуването в президентството, предходната година, е имало единствено четирима чиновници на Бюрото по отбрана, а изказванието, че те са били въоръжени дефинира като лъжа. Той уточни още, че е негова персонална неточност, както и на прокуратурата, че не е съобщил за интервенцията и разпореждането за акцията. 

Той дефинира влизането в Президентството като " политически погрешно, само че законосъобразно ", а думите на Йорданов като " политически тези ".

На съвещанието на правната комисия беше заложен и въпрос за бюджета на Бюрото по отбрана. В началото на съвещанието Гешев съобщи, че информацията е класифицирана и не може да я заяви. След като ръководителят на комисията Андрей Михайлов насочи второ искане, основният прокурор съобщи, че данните не са класифицирани, само че не влизат в отчетите. Гешев уточни, че бюджетът на Бюрото по отбрана е 2,5% от общия бюджет на прокуратурата.

След траялия спор, ръководителят на комисията съобщи, че от Висш съдебен съвет би трябвало да бъде поискано особено какъв брой е бюджета на Бюрото по отбрана по член 84, алинея 17 от Конституцията.

За съпоставяне Гешев даде образец с бюджета на НСО:

" Бюрото има 5-6 пъти по-малък бюджет, а числеността му е 12 пъти по-малка ", като посочи още, че има най-хубавата защита. Главният прокурор разкритикува Националната работа за защита, като означи, че има " фамилни връзки там ".

Относно осъществяването на публични поръчки от бюджета на Бюрото по отбрана, Гешев съобщи, че " всеки може да се запознае с тях на уеб страницата на прокуратурата ". Бюджетът на Бюрото по отбрана е част от бюджета за правосъдната власт, добави той.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР