Снимка: БулфотоКЕВР ще разрешава продажбата на над 20% от собствеността

...
Снимка: БулфотоКЕВР ще разрешава продажбата на над 20% от собствеността
Коментари Харесай

От последните минути: Парламентът прие ключов закон за КЕВР и енергетиката

Снимка: Булфото

КЕВР ще позволява продажбата на над 20% от собствеността на енергийните сдружения. Такива пълномощия даде Народното събрание на регулатора, откакто одобри текстове от Закона за енергетиката на второ четене. 

Дебатите по текста започнаха още през вчерашния ден, само че бяха отсрочени за през днешния ден, написа Блиц. 

Казусът по текста породи, защото първичният текст даваше пълномощия на КЕВР да позволява дейности по предписание с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски сдружения, които реализират лицензионна активност по транспорт и систематизиране на електрическа, топлинна сила или газ, с оглед гарантирането на сигурността на доставките, отбраната на националната сигурност и публичния ред, само че сред първо и второ текстът се промени. 
Предлагаше се КЕВР единствено да може да изисква обявление за сходна смяна в собствеността. 

От Българска социалистическа партия остро възразиха и запитаха какво се е случило за една седмица, че ГЕРБ още веднъж да извъртят позицията си на 180 градуса. Зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Крум Зарков напомни, че преди седмица всички парламентарни групи, като се изключи Движение за права и свободи, са одобрили законопроект, в който категорично става дума за инспекция на тази договорка. „ Патриотите не престават да поддържат своето предложение. Затова хората би трябвало да знаят, че дали КЕВР ще се намеси в тази договорка или не – в този момент зависи единствено и само от партия ГЕРБ “, акцентира Зарков. 

От парламентарната група на " Обединени патриоти " също опазиха увеличените пълномощия на КЕВР. 

Впоследствие през днешния ден депутатите одобриха първичния вид на текста.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР