Снимка БулфотоКамери в секциите, отлагане на електронния вот и машиннио

...
Снимка БулфотоКамери в секциите, отлагане на електронния вот и машиннио
Коментари Харесай

Слагат камери в секциите, депутатите мислят за номерата в бюлетините

Снимка Булфото

Камери в секциите, отсрочване на електронния избор и машиннио гласоподаване единствено в част от секциите. Това гласоподаваха депутатите след съвсем два часа диспути по измененията в Изборния кодекс, които обсъждана на първо четене, написа " Монитор ". 

Със 115 гласа " за ", единствено 2-ма " срещу " и 65 " въздъжали се " народните представители утвърдиха промените на партия " Воля " за видеонаблюдение в секционните изборни комисии. Със 125 гласа " за " пък бяха подкрепени поправките на ГЕРБ и Обединени патриоти, които плануват машинно гласоподаване да има единствено в секциите с над 300 гласоподаватели, само че без тези в чужбина, на кораби, в лечебни заведения и затоври, като ЦИК има задължението да провежда машинен избор в най-малко 1000 секции в страната. Електронното гласоподаване пък няма да се организира за евровота следващата година и се отсрочва за неопределен срок. 

Друга значима корекция е тази за отпадането на номерата в бюлетините за партиите и обединенията. Още по време на съвещанието на правната комисия шефът й Данаил Кирилов от ГЕРБ изясни, че ще предложи компромисен вид, съгласно който номерата да се запазят, само че да се разминават тези за партиите и тези за префернецията.

Днес по време на дебатите той повтори тази своя концепция. 

Това обаче не се хареса на патриотите. Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия на собствен ред бяха категрично срещу махането на номерата в бюлетините, като социалистите даже предложиха, в случай че се стигне въпреки всичко до това, политическите сили да се подреждат по азбучен ред. 

Иначе по време на дебатите ръководещи и съпротива си отправяха взаимни обвинявания за въвзможно фалшициране на изборите. Движение за права и свободи пък призоваа за рационалност и да се спре с политиканстването, като поясниа, че би трябвало да се върне доверието на жителите към изборния развой. Те виждат това точно посредством въвждане на 100 % на машинния избор във всички секции в страната и чужбина. Трябва да се върви към машинно гласоподаване и махане на хартията и химикалката от изборния развой, разяснява Хамид Хамид и посочи, че то би трябвало да е всеобщо. Неговият сътрудник Йордан Цонев пък посочи, че доверието се къса поради дейностите на секциите, като посочи, че над 64 % от протоколите са сбъркани. Тий отхвърли мита, че въвеждането на машинно гласоподаване във всички секции ще е скъпо и няма да има невалидни бюлетини.

Хамид пък уточним, че ДПС са срещу премахването на номерата в бюлетината, тъй като това не е сполучлив вид и основава подозрения, че се въведжа учебен ценз. Движение за права и свободи ще предложат сред двете четения и отпадане на преференциите, защото съгласно тя то не изиграло нужната роля и е средсвто за вътрешно-партен надзор на вота. Другата опция е смяна на метода на изчисляването му, тъй че " да не се разреши на едно огромно семейство " да избира общинари и кметиове макар волята на партията. Движение за права и свободи са срещу и е-вота, защото неговата сигурност не може да бъде обезпечена.

Българска социалистическа партия на собствен ред обясниха, че ръководещите в действителност утежняват изборния развой, а не го улесняват. Според социалистите всички неточности с протоколите ще бъдат отстранени с въвеждането на машините в секциите. Вие превърнахте правната комисия в гумен щемпел на админстрацията, разяснява пък Крум Зарков от Българска социалистическа партия във връзка нееднократното подчертаване от страна на ГЕРБ, че поправките в закона за машинното и електронното гласоподаване са инициирани от ЦИК. 

Юлиян Ангелов от Обединени патриоти пък посочи, че те държат за махането на номерата в бюлетините. Българските жители не би трябвало да гласоподават за номера, а за партии и персони, сподели той. Той още веднъж посочи, че точно ЦИК изпитва компликации от въвеждането на машинния избор, а комията се дмонира точно от Българска социалистическа партия. Относно камерите в  секциите той разясни,че това има своите плюсове, само че и минуси. Контролираният и купеният избор се прави отвън секциите, аргументира се той. 

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов пък разясни, че машинното гласоподаване съвсем постоянно има редом преброяване, а постоянно членове на секциите не показват флашите от машините, губят паметта или пък крият разписките от машините. По думите му експериметните до момента са дали изясненост, че машинният избор има своите дефекти. " Какъв е характерният гъдел, който ще изпитат гласоподавателите в случай че " налегат " машините или гласоподават с бюлетина? ", попита той Българска социалистическа партия. Машините няма да  доведе до повишение на доверието, сподели той. Относно е-вота, разясни, че не се  отказват, просто ще търсят цялостна гаранция за отбрана. Той отвърна и на рецензиите на Българска социалистическа партия, че желаят да манипулират изборите. " Ако се изкушавахме от пренина, ние в този момент с нашите гласове, че оптимално бързо да въведем електронното отдалечено гласоподава ", сподели той и посочи, че ГЕЕБ имат по-голяма поддръжка от чужбина. Нашата позиция не е конюктурна, сподели той.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР