Снимка БулфотоИнтересен анализ на прехода в България направи Мариус Куркински. Преходът

...
Снимка БулфотоИнтересен анализ на прехода в България направи Мариус Куркински. Преходът
Коментари Харесай

Куркински: Преходът продължи прекалено дълго – изнерви ни, озлоби ни

Снимка Булфото

Интересен разбор на прехода в България направи Мариус Куркински. „ Преходът продължи прекомерно дълго – изнерви ни, озлоби ни. Беше доста жесток и свиреп плануван – унищожи пролетариата и роди измекяри. Ако ги нямаше хората, които не шумят към това, което са създали, които оказват помощ, без да се декларират – както е в евангелието, щяхме да бъдем унищожени “, сподели Мариус Куркински.

Самият той презира политиката и даже не желае да я загатва, само че е сигурен, че бесовете са у всеки от нас – не у другия, не във врага.

" До 40-годишна възраст нямах чувството, че имам живот или персонално битие. Аз бях сграбчен от театъра като дете и просто той беше всичко за мен. На сцената - където е театралният огън, връзката с публиката и всичко друго, подчинено единствено на това да се допирам до това място ", показа в " Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия известният артист и режисьор.

" След известно време човек стартира да се съмнява и да вижда, че е живял по някакъв метод не доста възпитано и почтително към всички хора, към околните си поради театъра ", добави артистът.

Куркински призна, че е направил доста взаимни отстъпки в персоналния си живот, в общуването с родителите и това в един миг го е раздрусало като персона, само че го приема като нещо обикновено. По думите му, не можем да бъдем непрестанно в безспорна разсъдъчност и да знаем какво сме, както и стремително да се стремим към реализиране на всевъзможни цели.

" По-хубаво е да бъдем по-леки към себе си и към другите, към душата си, което е едно почитание към основателя на света, към основателя на нашите души ", безапелационен беше Куркински.

Само преди седмица той сложи пиесата " Двубой " от Иван Вазов в Народния спектакъл. " Човекът е деколте в акъла ", гласи една от репликите, които са го предиздвикали да се обърне точно към тази пиеса.

" Малко откакто е написал " Българийо, за тебе те умряха.... ", малко по-късно Вазов написва " Двубой " и поставя в устата на своите герои реплики като: " Човекът е деколте в акъла, Никой не съблюдава закона, Ти си неявяване на всякакво наличие. " Всичко това звучи толкоз настоящо, като че ли е писано от сценарист на модерно комедийно предаване ", счита Куркински.

" Двубой " е бил върнат от артистите на Народния спектакъл в миналото точно поради това, че е бил доста съвременен текст и е бил доста изобличаващ, ослепителен, прям и бичуващ, и просто тогавашният хайлайф не е желал да си го признае - добави той.

За себе си Куркински споделя, че като човек няма задоволително примирение и задоволително религия, а като актьор страда от неналичието на задоволително упоритост. Но е направил дуета „ Черни очила “ с рапъра Боро Първи, с цел да покаже, че не се взима извънредно насериозно. „ Реших да не се завладявам от позицията на „ високото изкуство “ – да пази Господ. Рапърите основават стойностна музика, когато в текстовете им, несъмнено, няма гнусотии и гадости.

Посланието на „ Черни очила “ е да се вгледаме и вслушаме в индивида против нас, да вникнем в него, колкото и да е друг. За моето присъединяване в парчето използвах мелодии и думи, които съм чувал преди години от татко ми и дядо ми “, разяснява оше Куркински. Той не крие, че скандалният му имидж от 90-те изобщо не отразява неговата същина, въпреки че не съжалява за нищо и ще заплаща греховете си.

„ На 40 нямах чувство, че имам личен живот – съществувах поради театъра и той беше всичко за мен. Бях подчинил съществуването си на него. Днес се колебая, че е това е задоволително почтително. Затова в този момент за мен театърът е единствено работа – както би трябвало да бъде. Не може непрекъснато да се стремим към слагане на цели. Трябва да сме по-леки към душата си, към себе си, към другите – с цел да уважим Създателя. Театърът не е храм, храмът е един. “, безапелационен е Куркински.

Мариус хвали най-младите актьори в трупата за това, че те са доста по-малко обременени. „ Не са злонамерени като нас, съумяват да съхраняват душите си “, твърди той. И напомня, че в пиесата Иван Вазов излива болката си от това в какво се е трансформирала България незабавно след Освобождението, от упадъка на нравите, от корупцията, от обстоятелството, че никой не съблюдава законите.

Тъкмо заради тази бичуваща искреност през 1920 година Народният спектакъл отхвърля да сложи „ Двубой “ – артистите не желаят от тяхната сцена да признаят за тоталния срив на общонационалните и общочовешките полезности. „ Но не приказвам с подигравка. Вече не обичам иронията – вижте до къде ни докара. В последна сметка дуелът е в душите, в връзките – с Бога ли сме или не сме “, проучва Куркински, написа обстоятелства.бг.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР