снимка БулфотоИмаме шанс да излезем сравнително бързо от кризата, но

...
снимка БулфотоИмаме шанс да излезем сравнително бързо от кризата, но
Коментари Харесай

Европейската банка за възстановяване: България ще излезе от кризата, ако хората се ваксинират, а правителството е стабилно

снимка Булфото

Имаме късмет да излезем относително бързо от рецесията, само че за задачата хората би трябвало да се имунизират, а държавното управление да е устойчиво. Такъв коментар направиха от Европейската банка за възобновяване и развиване.

Растежът на българската стопанска система през 2021 година може да доближи 4.5% и по този начин в края на годината страната може да е компенсирала спада от 4.2% от Брутният вътрешен продукт през 2020 година Това значително ще зависи от усилване на всеобщото имунизиране и равнището на политическа непоклатимост след изборите, гласи прогнозата на Европейската банка за възобновяване и развиване за страната, написа Bloomberg TV Bulgaria.

В юнската прогноза подобрението за България по отношение на предходната прогноза от септември 2020 година е с 1.5 процентни пункта. Но при прилежаща Румъния корекцията е от 3% на 6% напредък през тази година.

Българската стопанска система се е свила с 4,2% през 2020 година заради спад на износа и вложенията от надлежно 11,3% и 5.1%. За разлика от други страни в района, частното ползване не понижава през 2020 година, основно заради релативно по-меките ограничения за ограничение и мощен напредък на заплатите през годината, гласи прогнозата.

Правителствените разноски се усилиха доста през 2020 година със 7,5%, посредством увеличение на минималните и обществените заплати и ограничения за поддръжка на стойност към 3% от Брутният вътрешен продукт. След няколко години фискални остатъци, държавното салдо беше -3.4% от Брутният вътрешен продукт през 2020 година, като сходен недостиг се предвижда и през 2021 година

Износът на артикули се възвръща по-бавно спрямо други страни в района, до момента в който износът на услугите (включително туризма) бяха съществено наранени и е намалял с 28,6% през 2020 година Имаше сигнали за възобновяване през първото тримесечие на 2021 година (2,5 на 100 на тримесечие) макар новите ограничения за ограничение, наложени през март.

Ръстът на ползване и заплати може да усъвършенства резултатите на българската стопанска система, само че политическите компликации по-скоро биха отсрочили обществените вложения и потреблението на еврофондовете от Плана за възобновяване, показват от Европейска банка за възстановяване и развитие.

Банката предизвестява, че в почти половината страни - най-вече от някогашния руски блок - в които работи, възобновяване по отношение на 2019 година няма да се случи и тази година. През 2020 година четири страни - Турция, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан, са отчели растеж и тази година ще останат водачи по ритъм на напредък, а други ще се причислят към тях през тази година, само че има страни, като Черна гора да вземем за пример, която главно поради зависимостта си от туризма ще се възвърне през 2022 година

Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР