снимка: БулфотоИ ресторантите вече усещат увеличението, само за една седмица,

...
снимка: БулфотоИ ресторантите вече усещат увеличението, само за една седмица,
Коментари Харесай

Очаква се сериозно поскъпване на цената на горивата. Според експерти то ще е над 1.20 лв за литър

снимка: Булфото

И заведенията за хранене към този момент усещат нарастването, единствено за една седмица, бутилка пропан-бутан е скочила от 36 на 42 лева Затова и повдигането на цените на крайните артикули е неотложно,

Заради следващите ценови върхове на пазара на електрическа сила две от огромните работодателски организации заявават, че действието на стопанството и на страната към този момент е застрашено. Според тях редица предприятия са застрашени да спрат работа и упорстват за незабавни ограничения, с цел да се подсигурява действието на стопанската система и да се ограничи инфлацията.

Междувременно горивата ще продължат да нарастват фрапантно, пропан-бутанът ще стане първокласна стока всички конвеционални горива ще станат първокласно гориво, а това ще докара и до повишаване на всички артикули

За една година повишаването на бензина и дизела е в границите на 27-28%, като за същото време цената на суровия нефт се усили със 100% - през октомври предходната година е била 40 $ за барел, в този момент е над 80 и продължава да рaсте. Освен че повишаването на бензина и дизела ще продължи, се очакава и шоково повишаване на пропан-бутана, предава Българска национална телевизия.

" Сега ние си приказваме за 3, 5, 6 стотинки нарастване, това, което ще се случи през 2023 е 1.10 - 1.20 лева върху всички горива, най-драстично ще бъде повишаването на пропан-бутана. Това, което планува " зелената договорка ", е 40 стотинки единствено нарастване на акциза, плюс още една съставния елемент, към 80 стотинки ", разяснява Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Така пропан-бутанът ще се трансформира в първокласно гориво, а това ще ограничи подвижността на хората, предвиждат още специалистите. И освен, повишаването на горивата ще оскъпи всики индустриални и логистични процеси, а оттова ще се следи и увеличени на цените на всички артикули.

Автомобилът на Георги е на газ от повече от 10 години. Преди цената за литър е била към 40 стотинки, през днешния ден навишава 1.30 лева

" Това за мен е ненормално, не знам на какво се дължи, само че не е обикновено. Ако гледаме стандарта на живот, какви са ни заплатите, това е изцяло
безсмислена обстановка ", разяснява Георги.

" За момента приказваме за лев до два, зависи от ястието и къде можем да варираме, само че сигурно цената ще пораства нагоре. Все повече вървим натам заведенията за хранене да станат разкош. Сами виждате, ресторантът е празен, в последно време все по-рядко сме цялостни ", сподели Димитър Димитров, притежател на ресторант.

Все отново съгласно специалистите няма да се стигне да забележим цени на горивата от 3 лева на литър, даже цената на барел да доближи 100 $. Прогнозата е до края на годината цените на горивата да скочат с още 7-8 стотинки. А положителната вест е, че България продължава да е с най-ниските цени в Европейски Съюз.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР