снимка: БулфотоГласуването на машини не е по-трудно, отколкото работата с

...
снимка: БулфотоГласуването на машини не е по-трудно, отколкото работата с
Коментари Харесай

ЦИК: 31 политически партии са регистрирани за парламентарните избори

снимка: Булфото

Гласуването на машини не е по-трудно, в сравнение с работата с банкомат , увери Димитров. 

Той увери хората да не се тормозят да гласоподават, мерките, които са взети не са комплицирани за осъществяване.

Има друга изборна интензивност на другите избори. Няма да бъде трагично по-ниска изборната интензивност на парламентарните избори, но известно намаляване няма да бъде някакво огромно събитие. Това съобщи представителят на Централната изборна комисия Димитър Димитров в утринния блок на Българска национална телевизия за предстоящия парламентарен избор на 4 април.

Той не мисли, че ще има огромен проблем, защото подготовката се движи по график, всички районни комисии са назначени и могат да стартират работа.

31 политически партии са регистрирани за парламентарните избори. Днес би трябвало да приключат консултациите при кметовете за сформиране на СИК. Димитров се надява до идващите избори да сме се справили с пандемията.

" Като цяло ограниченията, които са взети, и ограниченията, свързани с имунизацията на членовете на СИК, може би ще дадат някаква степен на сигурност на хората, които ще излязат да гласоподават ", безапелационен бе Димитров.

Тогава, когато парламентарните избори минат и страната стане притежател на всички 9 600 машини за гласоподаване, тогава ще бъде същинското обвързване, но в момента машините са благосъстоятелност на доставчика. В момента машините са предадени за проби и оценки.

Гласуването на машини не е по-трудно, в сравнение с работата с банкомат , увери Димитров. Той изясни, че ще се появи едно напътствие на самата машина, което ще разясни на хората по какъв начин да гласоподават, след което да продължат и партията, за която са дали своят вот, ще бъде изписана върху екрана, ще излезе разписката и тя ще бъде пусната в кутията за гласоподаване.

Според него  Мая Манолова е един от огромните пропагандатори на машинното гласоподаване,  а не противоположното. Гласуването с машини е някакъв тип облекчение, само че колкото е облекчение, толкоз е и мъчно, тъй като преместването на числата от дългата разпечатка върху хартиения протокол може да бъде придружено с разбърквания и това води до корекции.  Всяка промяна се посреща на нож от тези, които разчитат на посланията и пропагандата , уточни Димитров.

Партиите, които мощно се концентрират върху изборните правила, запълват някакъв недостиг в посланието си. Всяка СИК има представители на всички парламентарно показани партии и има един представител на обединението, която има евродепутат. " Разнообразието е много огромно и вероятността всички да се сговорят и да напишат нещо в протокола, не би трябвало да бъде нещо, което да има подозрение ", акцентира Димитър Димитров.

У нас няма да се употребяват заместващи машини за гласоподаване.  Хората, които желаят да гласоподават на машина, само че не могат, ще би трябвало да упражнят правото си на глас на хартиената бюлетина.

Видеонаблюдението би трябвало да бъде механически квалифицирано - кой ще преглежда записа, кой ще го пуска, какво се следи, кой ще управлява видеонаблюдението денем. " Много е елементарно да се провежда безпорядък или да бъде предизвикан безпорядък и всичко това ще се трансформира в нещо като главен облик на изборния ден ", разяснява Димитров концепцията за въвеждане на видеонаблюдение по време на изборите.

По думите му други екзотични оферти е да има видеонаблюдение при броене на бюлетините. " Идеята, че в България има 4-5 000 фокусници, които вършат нещо при преброяването и създават от един тип бюлетина различен тип бюлетина, съгласно мен се дължи на раздразнителност, на нервна почва. Такива изказвания идват от партии, които не са сигурни в своя избирателен резултат и се стремят да създадат от изборния ден и процедурите по гласоподаване преброяването като главно обръщение ", посочи Димитров.

Всяка една комисия ще получи задоволително писалки, с цел да може да бъдат дезинфекцирани. Той увери хората да не се тормозят да гласоподават, мерките, които са взети не са комплицирани за осъществяване, защото в един магазин за извършване на покупки жителите не са по-защитени.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР