Снимка: БулфотоЕдна от големите грешки, записани в сегашната Конституция, е

...
Снимка: БулфотоЕдна от големите грешки, записани в сегашната Конституция, е
Коментари Харесай

Близнашки предлага: Президентът да се избира от НС

Снимка: Булфото

Една от огромните неточности, записани в сегашната Конституция, е директният избор на президента от народа, съобщи професорът по Конституционно право и длъжностен министър председател Георги Близнашки по България он ер.

Според него в измененията би трябвало да се заложи той да се избира от Народното събрание с високо квалифицирано болшинство.

Така професорът разяснява днешното послание на премиера Борисов, в която той съобщи, че ГЕРБ внася план за нова Конституция и привикване на Велико Народно заседание, което да я одобри. Председателят на Съюз на демократичните сили Румен Христов пък съобщи, че техните оферти включват двукамерен парламент, а горната камара да постанова вместо президента несъгласие върху законите.

В обстановката, в която има остра рецесия на легитимността, това е положително предложение от страна на Борисов, сподели Близнашки, написа standartnews.com.

Според него обаче има риск, в случай че депутатите са по-малко от 180, тъй като Народното събрание няма да може пълноценно да съществува.

Той форсира хода на политическите събития, тъй като паралелната страната готвеше властнически вид на конституцията, сказа Близнашки. Според него по този начин всички ще сложат концепциите на масата, с цел да разбере българския народ кой защо се бори.

Ако някой от политическите сили ме потърси ще се отзова да оказвам помощ, тъй като това са съдбоносните решения, сподели служебният министър председател. Според него Велико народно събрание би трябвало да работи не повече от 5 до 7 месеца, тъй като България би трябвало да навакса историческото забавяне, поради политическата борба, която съществува от дълго време. Началото на процеса е поставено, имам вяра, че ще бъдат препотвърдени редица от главните положения, само че ще има и основни ремонти.

Ключът към политическата обстановка е в ръцете на социалическата партия, счита Близнашки. Важно е какво ще реши Националния съвет, а не какво ще каже Нинова. Тази партия беше ангажирана с историческия компромис преди 30 години и в този момент в Българска социалистическа партия би трябвало да покажат дали пазят националния интерес или този на дребна група, обвързвана с енергийната мафия.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР