Снимка: БулфотоЕдна държава трябва да се грижи за своите паметници

...
Снимка: БулфотоЕдна държава трябва да се грижи за своите паметници
Коментари Харесай

Боил Банов: Една държава трябва да се грижи за своите паметници и храмове

Снимка: Булфото

Една страна би трябвало да се грижи за своите монументи и храмове, били те православни църкви, католически катедрали, джамии, синегоги и други. Това сподели в Разград министърът на културата Боил Банов. Той бе измежду формалните посетители на церемонията, с която се сложи началото на дейностите по реставрацията на джамията " Ибрахим Паша ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Министър Банов дефинира разградската джамия като превъзходна и извънредно благосъстояние за нацията. Според него е огромна засегнатост за българската страна и всички държавници до момента, че е оставена да се разгради. Министърът акцентира, че е извънредно значимо възобновяване на този храм освен за района. По думите му бъдещето на джамията след реставрацията е да бъде музей, а дали ще се водят служби е въпрос на други решения. Най-важното е храмът да се възвърне и бъдещето потомство да знае, че страната е застанала и зад православната черква, и зад джамиите, застанала е зад своята история и жители, застанала е зад духа на нацията, добави министър Бамов.

Той благодари на регионалния шеф на Разград Гюнай Хюсмен за това, че се е заел с обновяването на храма. Освен Хюсмен виновен за това, което ще се случи с джамията, и е министър председателят Бойко Борисов. За него е основна поддръжката и съхраняването на храмове, акцентира министърът на културата. Той означи, че в случай че не са били те двамата, реставрацията на разградската джамия нямало да се осъществя.

Сред гостите на събитието бяха още основният мюфтия Мустафа Хаджи, първият секретар в посолството на Турция в София Есин Топчу и вицеконсулът в генералното консулство в Бургас Йозгюр Байрам.

Инвестиционният план за консервация, реституция и акомодация на храма е финансиран от републиканския бюджет. Строително-монтажните действия на паметника на културата ще се извършат от търговищка компания, определена за реализатор след провеждането на социална поръчка. Общата стойност на плана е над 2 млн. лева

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР