Снимка БулфотоДобрата кредитна история не е задължително изискване за отпускането

...
Снимка БулфотоДобрата кредитна история не е задължително изискване за отпускането
Коментари Харесай

ББР: За безлихвен заем не е нужно добро кредитно досие

Снимка Булфото

Добрата кредитна история не е наложително условие за отпущането на безлихвен заем. Това излиза наяве от отговорите на Българска банка за развиване (ББР) на постоянно задавани въпроси за тегленето на безлихвени заеми до 4500 лева за жители, прекратили работа поради ковид, заяви investor.bg .

Чрез програмата държавната банка ще подкрепя засегнатите от икономическите последици от пандемията физически лица, които би трябвало да дават отговор на избрани условия. Максимално заеманата сума е 4 500 лв., теглена едновременно или на три транша от по 1 500 лв.. При в началото позволен по-малък размер на заема той може да се анексира след това за постигане на сумата от 4 500 лв.. Кредитите са безлихвени (редовният лихвен % по тях е 0%), като кредитополучателите не дължат такси, комисиони и неустойки. Кандидатите не обезпечават обезпечения като изискване за отпущането на  заема. Максималният период на погасяване е пет години с най-малко шест месеца и най-много 24 месеца гратисен интервал.

Седем банки към този момент отпускат заемите - УниКредит Булбанк, Първа капиталова банка, Алианц Банк, Търговска банка Д, Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк и Общинска банка. 

От отговорите на ББР излиза наяве, че изрядното кредитно досие не е условие за кандидатстване по мярката. От банката обаче прецизират, че заради налаганите им строги нормативни условия комерсиалните банки могат да вземат поради кредитната история и платежното държание на съответния претендент преди началото на рецесията с Covid-19 и да му предложат различен размер на заема, по-малък от 4 500 лв., само че не по-малък от 1 500 лв..

ББР разрешава кандидатстване за заем, ако претендентът има просрочия по различен заем или запори на персонални сметки. В този случай обаче потребителят би трябвало да заявява пред банката, че е осведомен и е склонен със средства от заема да бъдат погасени персонални отговорности по наложения запор.

По мярката могат да аплайват еднолични търговци, както и пенсионери.

За едноличните търговци е значимо да се знае, че лицето трябва  да е в неспособност да прави стопанска активност като търговец посредством предприятието си заради епидемията. Това предписание се ползва надлежно и при притежатели или съдружници в търговски сдружения и при физическите лица – членове на неперсонифицирани дружества; лицата, които се таксуват по реда на член 26, алинея 7 от Закона за налозите върху приходите на физическите лица. При пенсионерите е без значение дали са на трудов контракт, или самоосигуряващо се лице. Видът на получаваната пенсия няма значение, стига претендентът да дава отговор и на другите критерии на програмата.

От отговорите излиза наяве още, че в случай че обещано лице има страничен приход от наем, но е в неплатен отпуск поради противоепидемичните ограничения, също може да кандидатства. За банката, пред която кандидатства, е определяща невъзможността лицето да прави трудова активност и надлежно да получава хонорари за нея. Доходът от наем не е приход от трудова активност и не пречи на опцията да се кандидатства по програмата.

За безлихвен заем могат да аплайват също граждани, които са на срочен трудов контракт, трудов контракт с изпитателен период или трудов контракт на повърхностен работен ден. Условието също е да са в неплатен отпуск, а също и да заявяват, че ще се върнат на работа в същата компания.

От отговорите на ББР излиза наяве още, че при отвод за заем от някоя от банките лицата могат да аплайват още веднъж в същата или в друга банка-партньор по програмата. От ББР поучават хората да се осведомят за това каква е повода за отхвърли и да потърсят съвет и подпомагане както при банката, в която са кандидатствали, по този начин и от ББР.

От държавната банка акцентират, че не се дължат такси за разглеждането и за отпущането на заема, за неговото ръководство и погасяване, в това число няма такса, в случай че заемът бъде погасен предварително. Всяка комерсиална банка обаче има разнообразни по мярка такси за откриване и ръководство на сметки, които не се покриват от програмата.

От уеб страницата на ББР излиза наяве, че постъпилите претенции за заемен запас досега са 6 719, от които доказани са общо 2 586. Обработват се още 2 703 заявки. Две трети от настояванията са на лица на трудов контракт, а останалите една трета са на самоосигуряващи се лица.

Общата сума на утвърдените заеми е 10,989 млн. лева при междинна стойност на заемите 4 200 лв..

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата ключова дума можете да я възстановите от тук .
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР