снимка: БулфотоДнешната дата е паметна в историята на българския спорт.

...
снимка: БулфотоДнешната дата е паметна в историята на българския спорт.
Коментари Харесай

30 август 1987 г.: Стефка Костадинова записва световния си рекорд

снимка: Булфото

Днешната дата е паметна в историята на българския спорт. Преди 32 години великата ни лекоатлетка Стефка Костадинова сложи международен връх в скока на височина — 209 см. Този връх още не е усъвършенстван.

Стефка Костадинова е родена на 25 март 1965 година в Пловдив. Кариерата си стартира с гимнастика и плуване. Учи в Средно спортно учебно заведение „ Васил Левски “ в град Пловдив. В 7-ми клас към този момент е „ занаятчия на спорта “, а в 10-и клас скача 190 см. Първият си скок над 2 метра прави на 25 август 1984 година в София. След спортното учебно заведение, приключва състезателен педагогичен профил в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “.

На 30 август 1987 година на Световното състезание по лека атлетика в Рим, Италия, Стефка Костадинова слага ненадминатите и до през днешния ден 209 см. Без да трепне от колосалния звук по трибуните поради върха на Бен Джонсън на 100 м, маркиран преди минути, Костадинова усъвършенства с 1 см личния си международен връх. И до през днешния ден това достижение остава мираж за останалите атлетки. Музеят на олимпизма в Лозана пък отбелязва върха, като и до през днешния ден на входа има летва с достижението на Костадинова и това на Хавиер Сотомайор при мъжете от 245 см.

 

Obekti.bg

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР