Снимка БулфотоДнес отново в сила е жълт код за проливни

...
Снимка БулфотоДнес отново в сила е жълт код за проливни
Коментари Харесай

Синоптиците ни порязоха с прогнозата си! Предупреждават за нещо много страшно

Снимка Булфото

Днес още веднъж в действие е жълт код за проливни дъждове. Около обяд ще стартира да се развива мощна купеста облачност – първо над западната половина от страната, по здрач и на изток, написа Блиц.

 

Очакват се краткотрайни, тук-там интензивни превалявания и гръмотевични стихии. Има условия и за градушки.

Във Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч още веднъж е разгласен жълт код за рисково време. Там преваляванията ще бъдат обилни – до 30 л/кв.м., съпроводени от краткотрайно мощни пориви напразно и местни градушки. 

Температурите ще са към момента високи - оптималните ще са от към 27° в северозападните, до към 33-34° в югоизточните региони. До вечерта вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще стартира сензитивно захлаждане. Това сочи прогнозата на дежурния синоптик Евгения Егова в уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките.

Над планините сутринта ще има и слънчеви часовe, само че към обяд първо в масивите в Западна България, а по-късно денем и в останалите планински региони, ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност. На доста места ще има краткотрайни превалявания и гръмотевични стихии, в обособени региони обилни. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Температурите денем ще са към момента високи и оптималната на височина 1200 метра ще е към 19°, на 2000 метра - към 13°.

Над Черноморието ще има променлива облачност, само че денем превалявания са малко евентуални. Ще духа бриз. Максималните температури ще са 28°-31°. Температурата на морската вода е 23°-26°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

През уикенда температурите сензитивно ще се намалят – с към 10 градуса. Ще бъде и прохладно. Всичко това се дължи на леден атмосферен фронт, под чието въздействие ще попадне страната ни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР